„Începe şcoala pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuţii cu anumiţi specialişti epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an şcolar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma. Noi mâine aşteptăm de la DSP rapoartele privind situaţia epidemiologică pe fiecare localitate şi urmează ca fiecare unitate de învăţământ să aleagă scenariul în funcţie de situaţia epidemiologică.
Până la acest moment, inspectorii au spus că sunt optimişti ca în 80% din unităţi să începem şcoala fizic. Mâine aflăm care e situaţia epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare”, a spus ministrul Educaţiei la Antena 3.

Ce măsuri urmează să se ia
Ludovic Orban a anunțat că varianta revenirii în clase a elevilor de la 1 octombrie şi efectuarea cursurilor online timp de două săptămâni de pe 14 septembrie a fost abandonată. Acesta a mai spus că nu s-a luat o decizie în acest sens și că deocamdată rămân în vigoare deciziile luate până acum.
Drept urmare, școlile au început să-și facă planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de Direcţiile de Sănătate Publică (DSP), dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie. Astfel că fiecare şcoală îşi alege un scenariu, după care propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă aceasta este acceptată de Comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie.
Cele trei scenarii despre care discutăm sunt roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Aceste trei scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Oficial, anul şcolar 2020-2021 începe pe 14 septembrie.
Toate aceste scenarii se vor actualiza continuu, în funcţie de situaţia epidemiologică locală. Iar pentru fiecare judeţ, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea şcolii şi a Inspectoratului Şcolar, o să decidă dacă elevii vor merge la şcoală sau vor învăţa online.