E oficial, Rusia s-a deconectat de la internetul global. Cum funcţionează reţeaua suverană

Nicu Stan, Ștefan Olteanu 22.07.2021, 18:31
E oficial, Rusia s-a deconectat de la internetul global. Cum funcţionează reţeaua suverană

E oficial, Rusia s-a deconectat de la internetul global. Cum funcţionează reţeaua suverană. Rusia a testat timp de două luni deconectarea de ka internetul global și a constatat că le merge foarte bine. Mai multe amănunte, în articolul de mai jos.

Rusia s-a tăiat de la internetul global. ”Rusia trebuie să fie gata pentru orice”

E oficial, Rusia s-a deconectat de la internetul global. Cum funcţionează reţeaua suverană?

Rusia a testat cu succes deconectarea de la internetul global în lunile iunie şi iulie, a anunțat astăzi cotidianul RBC, citând documente ale grupului de lucru însărcinat cu îmbunătăţirea securităţii internetului rus, ca parte a legislaţiei privind aşa-numitul “internet suveran” rus.

Rusii sunt impotriva netului rusesc
Rusii sunt impotriva netului rusesc

Legea “internetului suveran”

Astfel, Rusia a adoptat legislaţia, cunoscută sub numele de legea “internetului suveran”, la sfârşitul anului 2019. Astfel, se urmărește să se protejeze ţara de tăierea infrastructurii străine, ca răspuns la ceea ce Moscova a numit “natura agresivă” a strategiei naţionale de securitate cibernetică a SUA, aminteşte Reuters.

În plus, legislaţia a întărit controlul Moscovei asupra reţelei globale şi a provocat supărare în rândul activiştilor pentru libertatea de exprimare, cărora le este frică că măsura va consolida supravegherea guvernului asupra spaţiului cibernetic al ţării, informează Agerpres.

Testele au cuprins toate firmele mari de telecomunicații din Rusia

De asemenea, au fost efectuate teste care au implicat toate marile firme de telecomunicaţii din Rusia din 15 iunie până în 15 iulie, iar ele au avut succes real, conform rezultatelor preliminare, notează RBC, citând o sursă din grupul de lucru.

 ”Scopul testelor este de a determina capacitatea RuNet (numele propriului internet suveran al Rusiei n.r.) de a funcţiona în caz de distorsiuni externe, blocaje şi alte ameninţări”, a precizat această sursă.

Nu se știe cât a durat deconectarea

Nu este clar acum cât timp a durat deconectarea sau dacă au existat întreruperi vizibile în traficul pe internet.

Oricum, legea prevede ca testele să fie efectuate în fiecare an, însă operaţiunile au fost anulate în 2020 din cauza complicaţiilor pe fondul pandemiei de coronavirus, mai arată RBC.

Vladimir Putin, la curent cu testele

De asemenea, Kremlinul a fost la curent cu testele, a anunțat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, descriindu-le ca efectuate în timp util şi spunând că Rusia trebuie să fie gata pentru orice, oricând.

Legislaţia din Rusia urmăreşte să direcţioneze traficul web rus şi datele prin puncte controlate de autorităţile de stat şi să construiască un “Sistem naţional de nume de domeniu“. Astfel, va permite internetului să continue să funcţioneze chiar dacă Rusia ar fi tăiată de la internetul global.