E oficial. Ambele doze Pfizer şi AstraZeneca, eficiente împotriva tulpinii indiene de covid-19

Ana Anitoiu, Mihai Ianoși 23.05.2021, 16:49
E oficial. Ambele doze Pfizer şi AstraZeneca, eficiente împotriva tulpinii indiene de covid-19

Ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului de la Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva tulpinii indiene de Covid-19, la fel ca în cazul celei dominante în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Ministrul Sănătăţii din Marea Britanie, anunț despre vaccinurile Pfizer și AstraZeneca

Această afirmație aparține Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie, care a efectuat un studiu pentru a stabili eficienţa dozelor de vaccin anti-Covid-19 de la Pfizer și AstraZeneca împotriva variantei indiene a coronavirusului. Ministrul britanic al Sănătăţii susține că rezultatele sunt ”inovatoare”. Oficialul a adăugat că acestea sau speranţă că începând cu luna iunie se poate renunța la mai multe restricții.

”Am încredere că suntem pe drumul cel bun, pentru că datele arată că vaccinul, după două doze, este la fel de eficient (împotriva variantei indiene a coronavirusului, n.r.)”, a spus ministrul Sănătăţii din Marea Britanie, Matt Hancock, în contextul în care guvernul britanic intenționează să ridice restricţiile COVID rămase la data de 21 iunie.

E oficial. Ambele doze Pfizer si AstraZeneca, eficiente impotriva tulpinii indiene de covid-19
O persoana vaccinata de un cadru medical

Cât de eficiente sunt, de fapt, vaccinurile Pfizer și AstraZeneca împotriva tulpinilor indiene și britanice

Potrivit studiului, realizat în perioada 5 aprilie – 16 mai, vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficienţă de 88% împotriva variantelor simptomatice ale Covid-19 provocat de varianta indiană, B.1.617.2, la două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de ser. În cazul variantei britanice, B.1.1.7, eficiența este de 93%.

Pe de altă parte, două doze ale vaccinului anti-Covid-19 de la AstraZeneca au o eficienţă de 60% împotriva bolii simptomatice generate de varianta indiană a coronavirusului. Pentru varianta britanică, eficiența este de 66%.

Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie: ”Cele două doze sunt absolut vitale”

Însă, Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie a atras atenția că cele două doze ale vaccinurilor anti-Covid-19 de la Pfizer sau AstraZeneca sunt ”absolut vitale”. Specialiștii au precizat că după administrarea primei doze a serului eficiența este de doar 33% împotriva variantelor simptomatice ale B.1.617.2 după trei săptămâni, în comparație cu 50% eficienţă față de B.1.1.7.

Conform datelor Institutului de Sănătate Publică din Marea Britanie, în perioada 1 februarie – 18 mai, în Regatul Unit au fost înregistrate cel puţin 2.889 de cazuri ale variantei indiene de coronavirus Dintre acestea, 104 cazuri au dus la o vizită la urgenţă, 31 au necesitat spitalizare şi şase au dus la deces.

Deși are cea mai rapidă campanie de vaccinare anti-Covid-19 din Europa, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord se confruntă cu o nouă provocare odată cu răspândirea variantei de coronavirus ce a fost descoperită prima dată în India. Prim-ministrul britanic Boris Johnson a cerut, în această lună, o accelerare a imunizării cu a doua doză în cazul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, precum şi a celor vulnerabile din cauza unor probleme de sănătate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...