E dezastru la vamă. Românii care se întorc din Grecia şi nu sunt vaccinaţi intră în carantină

Iancu Andreea 01.08.2021, 16:34
E dezastru la vamă. Românii care se întorc din Grecia şi nu sunt vaccinaţi intră în carantină

După vacanța petrecută în Grecia, românii care se întorc în țară și nu sunt vaccinați intră în carantină și se confruntă în plus cu aglomerația din vamă. S-au forma cozi de mașini pe kilometri întregi, iar timpul de așteptare este de zeci de minute pentru turiștii întorși în România din statul elen, care a intrat de astăzi pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic.

Cozi de mașini la intrarea în țară. Românii care se întorc din Grecia și nu sunt vaccinați intră în carantină

Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată recent, iar Grecia a fost trecută pe lista țărilor din zona roșie. Astfel, cetățenii care călătoresc din acest stat și intră în România trebuie să respecte noi reguli. După un concediu la Marea Mediterană, românii care se întorc din Grecia și nu sunt vaccinați intră în carantină potrivit noilor măsuri impuse de autoritățile din țara noastră. Aceste reguli impuse la trecerea prin vamă au dus la formarea de cozi de mașini în principalele puncte de frontieră.

În sudul țării au fost semnalate cozi de mașini care se întind pe kilometri întregi, românii reveniți din concediu petrecând zeci de minute pentru a trece frontiera. Iar motivul acestor întârzieri îl reprezintă procedura de verificare a documentelor. În special turiștii care se întorc din Grecia, stat aflat pe lista roșie, sunt nevoiți să facă dovada vaccinării și, în absența acesteia, să intre în carantină. Astfel, vama Giurgiu, dar și punctul de frontieră de la Calafat se confruntă cu aglomerație.

Românii care se întorc din Grecia și nu sunt vaccinați intră în carantină
Aglomerație infernală la punctele de frontieră din sudul țării

Ce măsuri se impun pentru întoarcerea din statele din zona roșie

Vama Giurgiu, cel mai important punct de tranzit pentru românii care revin în țară din Grecia, a devenit o zonă ticsită de mașini. Acest fapt se datorează aglomerației formate din cauza turiștilor în număr foarte mare care revin în țară. Pentru a putea trece vama, românii care au petrecut ultimele zile în Grecia trebuie să fie vaccinați sau să fi fost infectați cu Covid-19 în ultimele 180 de zile, pentru a nu intra în carantină. În caz contrar, aceștia vor trece prin triajul făcut de medicul din cadrul DSP, aflat la intrarea în țară.

Specialistul adresează o serie de întrebări turiștilor și apoi le oferă un document prin care atestă că românii trebuie să stea 14 zile în carantină. Pentru că triajul nevaccinaților merge greu, cozile de la intrarea în țară sunt foarte mari. Pentru statele din zona roșie fac excepție de la măsura carantinei doar persoanele vaccinate anti-COVID cu schemă completă de cel puțin 10 zile, cele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de ultimele 14 zile, copiii până la vârsta de 6 ani, în timp ce cei de 6-16 ani cu prezentarea unui test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...