DW: Riscă UE o insecuritate alimentară? „Este important să înţelegem că această penurie se referă la viitorul imediat”

Ana Anitoiu 20.04.2022, 14:47
DW: Riscă UE o insecuritate alimentară? „Este important să înţelegem că această penurie se referă la viitorul imediat”

Specialiștii au vorbit despre posibilitatea ca Uniunea Europeană să se confrunte cu o insecuritate alimentară, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Organizația ONU pentru alimente şi agricultură (FAO) a atras atenția că indexul global al preţurilor pentru mâncare a depășit în luna martie cel mai înalt nivel de la înfiinţarea sa, în anul 1990.

Scumpiri la alimente în Uniunea Europeană

Înainte de război, Ucraina și Rusia asigurau 29% din exporturile mondiale de grâu, 19% din cele de mălai şi 78% din exporturile de ulei de floarea-soarelui. Ulterior, Moscova a interzis exporturile de cereale, iar în contextul războiului, recolta Kievului este nesigură.

În Uniunea Europeană, prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 4,1% în luna februarie, după o majorare cu 3,5% ce a fost înregistrată în ianuarie.

„Este important să ne amintim că ameninţarea reală la adresa securităţii alimentare există în ţările sărace, mai ales în cele foarte dependente de exporturile din Ucraina, cum ar fi Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

În Europa este mai degrabă o chestiune ce ţine de inflaţie. Probabil că va exista o penurie de cereale, de ulei din floarea-sorelui şi câteva alte produse. Dar este important să înţelegem că această penurie se referă la viitorul imediat”, a explicat Ariel Brunner, expert agronom în cadrul BirdLife Europe and Central Asia, o organizaţie consacrată conservării naturii.

DW: Risca UE o insecuritate alimentara?
Alimentele s-au scumpit in contextul razboiului din Ucraina. Foto: unsplash.com

S-au scumpit îngrășămintele

Prețul alimentelor este afectat și de scumpirea masivă a îngrășămintelor. Au avut deja loc proteste ale unor fermieri din Grecia și Franța, care au cerut sprijin de la Uniunea Europeană prin plafonarea preţurilor fertilizatorilor. Comisia Europeană a anunțat că fermierii vor primi subvenţii mai ridicate, ca să poată face față scumpirii carburanţilor şi fertilizatorilor.

„Am constatat toate aceste scumpiri deja înainte de izbucnirea războiului. A existat deja de pe atunci o uriaşă creştere a preţurilor la îngrăşăminte, energie şi a mâinii de lucru”, a spus Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca, grupul de lobby al fermierilor europeni.

„Marea dependenţă de carburanţii fosili devine o problemă evidentă şi unii agricultori încep să-şi dea seama că ar fi bine să-şi reducă dependenţa de fertilizatori artificiali pe bază de nitrogen, că ar fi bine să adopte practici agro-ecologice. Criza demonstrează de asemenea vulnerabilitatea hiper-specializării fiindcă foarte mulţi fermieri au trecut de la culturi mixte la cultivarea unui singur tip de produs”, a explicat și Ariel Brunner.

Riscul ca Uniunea Europeană să se confrunte cu insecuritate alimentară

Comisia Europeană a transmis că blocul comunitar poate depăși cu ușurință instabilitatea cauzată de războiul din Ucraina declanșat de liderul rus Vladimir Putin. Insituția a explicat că Uniunea Europeană este în mare parte autarhică în ceea ce privește alimentele, are un surplus agro-alimentar uriaș, iar piaţa comună europeană are abilitatea de a absorbi şocurile.

La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a publicat un raport în care a inclus măsuri de ajutorare a fermierilor din Uniunea Europeană pentru stimularea producţiei interne de cereale, inclusiv de grâu şi mălai şi de seminţe oleaginoase.

O tânără fermieră și activistă de mediu din Finlanda, Sommer Ackerman, a spus la rândul ei că Uniunea Europeană nu are motive să se îngrijoreze cu privire la o penurie alimentară provocată de războiul din Ucraina.

„UE este un exportator net de produse agro-alimentare. Totuşi, atacul lui Putin asupra Ucrainei a produs scumpirea preţurilor de producţie a alimentelor. Aceasta include şi preţul energiei, carburanţilor, de care este nevoie pentru producţia şi exportul alimentelor şi produselor agricole”, a explicat tânăra fermieră, potrivit Deutsche Welle.

Pe de altă parte, ea a atras atenția că va fi afectată mai mult securitatea alimentară din unele țări din nordul Africii care depind mult de importurile din Rusia şi Ucraina. Tânăra a precizat că Uniunea Europeană trebuie să redirecţioneze provizii de hrană şi către ele.

De altfel, săptămâna trecută, membri ai Parlamentului European i-au cerut Uniunii Europene să-şi mărească producţia internă şi să vină în ajutorul unor ţări din afara Europei care se confruntă cu o penurie alimentară cauzată de războiul din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...