După zile caniculare vin vijeliile. Meteorologii ANM au anunțat de când se schimbă vremea

Ioana Bucur 07.08.2022, 18:15
După zile caniculare vin vijeliile. Meteorologii ANM au anunțat de când se schimbă vremea

Primul sfârșit de săptămână al lunii august a adus temperaturi caniculare în mai multe regiuni din țară, maximele urmând să ajungă până la 37 de grade Celsius. Potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie, lucrurile se vor schimba peste câteva zile, arșița fiind înlocuită cu vijelii. Când se schimbă vremea și care vor fi zonele afectate.

Cod galben de caniculă până marți

Sâmbătă, Administrația Națională de Meteorologie a transmis că a prelungit codul galben de caniculă și disconfort termic ridicat, atenționarea meteo fiind acum valabilă până marți, 9 august.

Potrivit ANM, zonele vizate de avertizarea de tip cod galben sunt: București și județele Satu Mare, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Alba, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Buzău, Brăila, Ialomița, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța.

Până marți, 9 august, temperaturile maxime se vor situa în intervalul 33 – 37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va depăși gradul critic de 80 de unități.

„Sâmbătă și duminică (6 și 7 august), valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar local indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Luni și marți (8 și 9 august), valul de căldură se va restrânge spre regiunile sudice și sud-estice. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18…21 de grade.

Sâmbătă și duminică vor fi perioade scurte și pe arii restrânse cu manifestări de instabilitate atmosferică. La începutul săptămânii viitoare, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va manifesta pe arii mai extinse în jumătatea de nord-vest a teritoriului”, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie.

După zile caniculare vin vijeliile. Meteorologii ANM au anunțat de când se schimbă vremea

Când se schimbă vremea

Vremea se va schimba radical începând de marți. După zilele caniculare vin vijeliile în România. Tot atunci vor scădea și temperaturile, favorizând instabilitatea atmosferică.

„În jumătatea de nord a teritoriului, chiar temperaturi maxime de la 25-26, cel mult 27-28 de grade, mai ridicate ușor în partea de sud.

Vor fi cantități mai importante de apă în intervale scurte de timp, în mod deosebit descărcări electrice, intensificări ale vântului, care mai pot lua și aspect de vijelie și căderi de grindină”, a transmis Alina Șerban, meteorolog ANM, la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...