După programul „Rabla pentru electrocasnice” ar putea exista și „Rabla pentru becuri”. Ce presupune acesta

Beatrice Dumitru 20.09.2022, 19:26
După programul „Rabla pentru electrocasnice” ar putea exista și „Rabla pentru becuri”. Ce presupune acesta

Comisia Europeană va propune ca ţările membre să îşi reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf din cauza crizei energetice cu care se confruntă continentul. În acest context, în România, după programul „Rabla pentru electrocasnice” ar putea apărea și „Rabla pentru becuri”.

Ce presupune programul „Rabla pentru becuri”

În România există deja programul „Rabla pentru electrocasnice”, din fonduri europene, prin care echipamentele casnice vechi pot fi înlocuite prin achiziționarea electrocasnicelor noi cu eficiență energetică ridicată.

Pe fondul crizei energetice din Europa, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că în România ar putea exista și un program „Rabla pentru becuri”, similiar cu „Rabla pentru electrocasnice”, iar măsura ar trebui să ajute oamenii să aibă un consum mai mic la energia electrică. Programul ar urma să fie derulat de Agenția Fondului de Mediu (AFM).

După programul „Rabla pentru electrocasnice” ar putea exista și „Rabla pentru becuri”. Ce presupune
Marcel Ciolacu este președintele PSD.

Nu este un lucru rău să venim cu becuri cu led. Dimpotrivă, este un lucru bun. „Rabla pentru becuri” nu e un program separat. Comisia Europeană şi din fonduri europene noi, România, avem acces în aceste proiecte de schimbare a electrocasnicelor, să fie un consum mai mic. Am cerut şi eu să văd cât reprezintă consumul becurilor într-o gospodărie, totuşi când luăm decizii să avem informaţii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministerul Mediului trebuie să facă propuneri

Liderul social-democrat a mai precizat că trebuie studiat efortul bugetar, înainte ca programul „Rabla pentru becuri” să poată fi demarat.

„Să vedem cum îl încadrăm, nu pe efortul bugetar intern. Avem acest program deja aprobat de către Comisie să îl extindem şi pentru acest domeniu. Mi-ar plăcea mult să luăm becuri româneşti, cred că sunt cele mai ieftine, 12 lei”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă anunța la sfârșitul săptămânii trecute că în coaliţie s-a luat decizia ca Ministerul Mediului să analizeze demararea unui program de înlocuire a becurilor cu filament cu cele pe leduri, deoarece au un consum energetic redus.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...