EXCLUSIV

După profesori și angajații CFR amenință cu greva. Lider sindical: „Nu putem guverna așa, să îi flămânzim pe cetățeni” EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 25.05.2023, 12:57
După profesori și angajații CFR amenință cu greva. Lider sindical: „Nu putem guverna așa, să îi flămânzim pe cetățeni” EXCLUSIV

Liderii angajaților din CFR anunță protest în fața Ministerului Transporturilor luni 29 mai și spun că dacă nu le vor fi soluționate revendicările vor intra în grevă. În acest moment se poartă negocieri pentru contractul colectiv de muncă cu reprezentanții companiei și dacă nu vor fi soluționate atât problemele de natură salarială, cât și cele legate de investiții în infrastructură, se va ajunge la urmarea pașilor prevăzuți de lege, grevă de avertisment și grevă generală. Impact.ro a stat de vorbă cu Grigore Mare, președintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane care spune că nemulțumirile s-au acumulat pe parcursul mai multor ani.

„Guvernul trebuie să fie responsabil și să ofere cetățenilor un trai decent”

În cazul profesorilor Guvernul nu pare să fie dispus la compromisuri, dar reprezentantul angajaților CFR spune că acest mod de a trata angajații de la stat nu este o strategie bună și nu este acceptabil ca bugetarii să rămână la nivelul salarial de acum, chiar și numai dacă pentru o perioadă limitată. De altfel inflația ridicată a provocat greve ale angajaților din domeniul feroviar și în alte țări. Mâine, între 3 și 11 nici un tren nu va circula în Germania.

„La calea ferată suntem în plină negociere a contractului colectiv de muncă, încă nu am încheiat negocierile colective. Dacă nu vom ajunge la un consens în următoarele zile s-ar putea să deschidem conflict de muncă care, de bunăseamă poate să parcurgă toate etapele să se ajungă la grevă generală. Luni este un miting al altei federații care manifestă pentru situația din calea ferată. Este destul de complicată, lipsa de investiții, lipsa salariilor decente și alte probleme cu care ne confruntăm de 30 de ani.

Nu putem guverna așa, să îi flămânzim pe cetățeni. Guvernul trebuie să fie responsabil și să ofere cetățenilor un trai decent. Deocamdată negociem cu companiile de la calea ferată, care sunt subordonate Ministerului Transporturilor. Este responsabil de ce se întâmplă aici, mai departe Guvernul României. Greva e forma de manifestare a salariaților stabilită în lege.”, spune Grigore Mare.

Foto: Inquam Photos/ Ana-Maria Dumtiru

„Protestăm pentru soluționarea favorabilă a revendicărilor angajaților CFR”

Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, a anunțat într-o intervenție telefonică pentru Antena 3, că luni angajații vor protesta în fața Ministerului și dacă nu le vor fi ascultate revendicările se vor parcurge etapele următoare până la grevă generală. Acesta spune că recentele tăieri de 10% prin „ordonanța austerității” a guvernului a afectat bugetul companiei.

„Protestăm pentru soluționarea favorabilă a revendicărilor angajaților CFR, în special pentru aplicarea legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar. De asemenea, protestăm pentru condițiile de muncă, dar și pentru că vrem trenuri de călători cu mai multe vagoane. Din cauza lipsei bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023, nu există bani nici măcar pentru repararea trenurilor existente”, a precizat sindicalistul.

Situația este cu atât mai gravă cu cât defecțiunile la locomotive vor fi resimțite în plin sezon estival când fluxul de călători CFR este considerabil mai mare.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...