După ploi, direct caniculă. Temperaturile vor ajunge la aproape 40 de grade în România, zonele care vor fi primele lovite

Iancu Andreea, Narcisa Tomulescu 21.06.2021, 13:49
După ploi, direct caniculă. Temperaturile vor ajunge la aproape 40 de grade în România, zonele care vor fi primele lovite

După zile întregi în care România a fost marcată de ploi, specialiștii anunță caniculă în majoritatea regiunilor țării. Astfel, după o vreme de primăvară, trecem la temperaturile de aproape 40 de grade în mai multe zone din România. Cu toate acestea, rămân valabile și câteva avertizări de cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică, vremea păstrându-se schimbătoare în mare parte din țară. Iată care va fi prognoza meteo pentru următoarea perioadă, în România.

Avertizări de cod galben și portocaliu. Când încep să se resimtă temperaturile de 40 de grade în România

Ploile și vijeliile au luat cu asalt mai multe regiuni ale țării, în ultima perioadă. Deși calendarul ne indică faptul că ne aflăm în luna iunie, specifică anotimpului cald, fenomenele meteo din zilele precedente seamănă mai degrabă cu cele de toamnă. Meteorologii au anunțat însă și vești bune pentru iubitorii de căldură. După ploi abundente, trecem direct la caniculă, temperaturile de aproximativ 40 de grade urmând să fie resimțite în România. Pentru ziua de luni, 21 iunie, meteorologii ANM au emis o nouă avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică, ce intră în vigoare în intervalul orar 11:00 – 22:00.

În această perioadă, local, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, dar și la munte, se va remarca o instabilitate atmosferică accentuată. Astfel, specialiștii au anunțat averse cu caracter torențial, descărcări electrice frecvente, iar izolat intensificări ale vântului și grindină. Cantitățile de apă, ce se vor acumula într-un interval scurt de timp, vor depăși 20-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, aceste fenomene se vor remarca și seara și pe parcursul nopții, în vestul și sud-estul țării.

După ploi, direct caniculă. Temperaturile vor ajunge la aproape 40 de grade în România
Ploile torențiale își vor face simțite prezența după-amiaza

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată înainte de o perioadă de caniculă

Tot pentru ziua de luni, în același interval orar, 11:00 – 22:00, specialiștii în meteorologie au emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. Județele vizate sunt Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și zona montană a județelor Prahova, Buzău și Vrancea. Aici se vor remarca averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. De asemenea, cantitățile de apă vor ajunge să depășească 40-60 l/mp. Cu toate acestea, instabilitatea atmosferică accentuată se va remarca și în celelalte județe din sudul și estul țării. Vara se va instala însă începând de marți, când în majoritatea regiunilor din România își va face simțită prezența canicula.

Specialiștii ANM au emis o informare de instabilitate atmosferică și disconfort termic în perioada 21 iunie, ora 22:00 – 25 iunie, ora 22:00. În majoritatea regiunilor, în special în zonele deluroase și montane, dar și în cele estice, cu precădere după-amiaza și seara, se vor remarca perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Astfel, fenomene meteo precum averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină își vor face simțită prezența. Cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25-50 l/mp. Vremea călduroasă se va instala în toată țara, debutând în Banat și Crișana, pentru ca apoi să se extindă și în restul regiunilor. Din păcate, disconfortul termic va fi accentuat potrivit specialiștilor ANM.

Prognoza meteo pentru perioada 21 iunie – 4 iulie, în România

Administrația Națională de Meteorologie a publicat astăzi prognoza meteo pentru următoarea perioadă, 21 iunie – 4 iulie, anunțând cum va fi vremea în toate regiunile țării. Vremea începe să se încălzească, fiind anunțate temperaturi caniculare în majoritatea zonelor din România, însă instabilitatea atmosferică și fenomenele meteo precum ploile torențiale nu vor părăsi teritoriul țării noastre.

Cum va fi vremea în Banat

În intervalul 22 – 25 iunie, vremea din regiunea Banatului va fi marcată de caniculă, temperaturile medii situându-se între 35 – 38 de grade Celsius. Minimele semnalate de meteorologi vor ajunge la 20 de grade Celsius. După această perioadă, prognoza meteo anunță o medie a valorilor în regiune de 32 – 34 de grade, ușor mai scăzute în data de 1 iulie, în timp ce minimele se vor situa între 16 – 18 grade Celsius. Instabilitatea atmosferică se va remarca în primele zile ale intervalului, fiind mai accentuată în zonele submontane. Începând cu 25 iunie, aceste fenomene vor fi prezente în special după-amiaza, local remarcându-se cantități de apă considerabile.

Cum va fi vremea în Crișana

Prognoza meteo pentru perioada 22 – 25 iunie se anunță a fi marcată de caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorilor de 35 – 38 de grade Celsius, iar minimele vor ajunge la 18 – 20 de grade. După data de 25 iunie se estimează o scădere a temperaturii, astfel că până la finalul intervalului maximele vor ajunge la 29 – 33 de grade. Cele mai scăzute valori se vor remarca în jurul datei de 1 iulie, iar minimele vor atinge 16 – 17 grade Celsius. Totuși, în primele zile ale intervalului va exista o posibilitate mai mare de instabilitate atmosferică ridicată, în special în zonele submontane. Începând cu data de 25 iunie, fenomenele precum ploile torențiale și descărcările electrice se vor remarca după-amiaza, local fiind semnalate cantități de apă însemnate.

După ploi, direct caniculă. Temperaturile vor ajunge la aproape 40 de grade în România
Vara se va instala treptat în toată țara

Cum va fi vremea în Transilvania

Temperaturile din regiune vor crește treptat, astfel că meteorologii au anunțat valori medii de 27-28 de grade, care vor ajunge la 33-34 de grade în intervalul 23 – 25 iunie, când canicula se va instala în timpul după-amiezilor. La finalul primei săptămâni de prognoză se estimează o scădere a valorilor temperaturii, acestea ajungând la 30 – 31 de grade. Maximele anunțate pentru începutul lunii iulie se vor situa între 27 – 29 de grade. Pe de altă parte, minimele vor înregistra o medie între 14 – 17 grade Celsius, cele mai ridicate valori fiind semnalate în intervalul 23 – 27 iunie. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată, în special după-amiaza, când vor exista averse torențiale. Acestea se vor remarca pe arii mai restrânse, între 23 și 24 iunie.

Cum va fi vremea în Maramureș

Mediile din această regiune vor crește treptat, pe măsură ce vremea se va încălzi. Astfel, locuitorii din Maramureș se vor bucura de valori ce trec de la 29 – 30 de grade la unele de 34 – 35 de grade, în intervalul 23 – 25 iunie, când după-amiaza se va resimți canicula. Temperaturile vor înregistra totuși o scădere spre finalul primei săptămâni de prognoză, atingându-se valori de 30 de grade Celsius. De asemenea, începutul lunii iulie se anunță unul cu temperaturi de 27-29 de grade. Noaptea, termometrele vor indica valori mai crescute, ajungând la o medie de 18 grade, care ulterior vor scădea până la 15 – 17 grade Celsius. În special după-amiaza, instabilitatea atmosferică accentuată se va resimți în regiune. Astfel sunt semnalate ploi torențiale, cele mai însemnate cantități, pe arii extinse, fiind anunțate după 26 iunie. Aceste fenomene meteo vor avea caracter izolat în zilele de 23 și 24 iunie.

Cum va fi vremea în Moldova

Vreme caldă este anunțată și în această regiune a țării, când valorile temperaturilor vor urca de la medii de 26 – 27 de grade Celsius până la 34 de grade în data de 25 iunie. Ulterior, maximele înregistrate de termometre se vor situa în jurul mediilor multianuale, respectiv 28 – 31 de grade Celsius. Și valorile minime vor crește treptat, până la data de 25, 26 iunie, când mediile se vor situa între 19 – 20 de grade Celsius. Temperaturile minime vor scădea ulterior între 16 – 19 grade Celsius. Averse torențiale sunt anunțate în special după-amiaza, când instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Aceste fenomene vor fi pe arii mai extinse între 21 și 22 iunie, dar și după 26 iunie.

După ploi, direct caniculă. Temperaturile vor ajunge la aproape 40 de grade în România
Caniculă în majoritatea regiunilor din România

Cum va fi vremea în Dobrogea

În prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea se va încălzi treptat, temperaturile din timpul zilei ajungând totuși ușor sub cele normale pentru ultimele două săptămâni ale lunii iunie. Astfel, de la maxime de 24 de grade Celsius, termometrele vor indica o medie de 30 – 31 de grade Celsius în perioada 25 – 26 iunie. Cea de-a doua săptămână va înregistra valori mai apropiate de 28 de grade Celsius. Inclusiv valorile minime vor ajunge la o medie de 21 – 22 de grade, ulterior acestea scăzând până la 18 – 20 de grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată temporar, în special după – amiaza, când se vor înregistra averse locale. Aceste fenomene sunt anunțate în special în prima parte a intervalului, până pe 23 iunie, dar și în primele zile ale lunii iulie.

Cum va fi vremea în Muntenia

Temperaturile resimțite în regiunea Munteniei vor ajunge de la valori medii de 27 – 28 de grade până la 35 de grade Celsius, în intervalul 24 – 26 iunie, când canicula se va instala în timpul după-amiezilor. Ulterior acestei perioade se vor înregistra temperaturi de 31-32 de grade, iar la începutul lunii iulie, media din regiune ajungând la 29 de grade. Prima săptămână a intervalului prognozat va fi tot mai caldă, în special noaptea, când media minimelor va urca până de la 15 – 16 grade până la 19 – 20 de grade. Ulterior, după data de 27 iunie, minimele vor reveni la 17 grade. Și în această regiune este anunțată instabilitatea atmosferică, ce va avea caracter temporar și accentuat, fiind semnalate averse torențiale în special după-amiaza. Ploile torențiale vor fi mult mai probabile și pe arii mai extinse în intervalul 21 și 22 iunie, dar și după 26 iunie.

Cum va fi vremea în Oltenia

Canicula se va instala în Oltenia în intervalul 22 – 26 iunie, când media va urca până la 33 – 37 de grade Celsius. Și temperaturile minime vor înregistra creșteri până la o medie de 19 – 20 de grade. Ulterior, valorile de pe timpul zilei vor rămâne la temperaturi de 32 – 34 de grade, iar la începutul lunii iulie, în jur de 31 de grade Celsius. Minimele vor fi situate între 16 – 18 grade. De asemenea, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în timpul după-amiezilor, când ploile torențiale, grindina și vijeliile fiind semnalate în regiune.

Cum va fi vremea la munte

Vremea va fi rece în prima parte a intervalului prognozat. Valorile din timpul zilei vor ajunge la 18 grade Celsius, în timp ce noaptea se vor semnala 9 – 10 grade Celsius. Începând cu data de 25 iunie, vreme va deveni caldă, cu maxime de 25 – 26 de grade și minime de 15 – 16 grade. Cea de-a doua săptămână se anunță una cu variații termice semnificative, înregistrându-se o scădere ușoară. Maximele vor ajunge la 21 – 23 de grade, în timp ce minimele se vor situa între 12 -14 grade. Instabilitatea atmosferică va fi una accentuată și se va manifesta în special după-amiaza, prin ploi torențiale, grindină și vijelii. Aceste fenomene vor fi însă mai restrânse în intervalul 23 – 26 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...