După codul roşu de caniculă, urmează furtuni şi ploi. Avertismentul transmis de ANM

Badea Violeta 01.07.2022, 12:58
După codul roşu de caniculă, urmează furtuni şi ploi. Avertismentul transmis de ANM

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis vineri, 1 iulie, un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru mai multe regiuni ale României. Avertismentul experților este valabil între orele 12:00 și 21:00. Meteorologii au precizat că urmează furtuni şi ploi în următoarele ore. Află care sunt regiunile afectate de vremea rea!

Cod galben de vreme rea. Unde se va resimți avertizarea meteorologilor

Vremea schimbă foaia radical în România! După caniculă, urmează furtunile și ploile. În urmă cu puțin timp, specialiștii ANM au transmis o avertizare meteo, valabilă între orele 12:00 și 21:00.

Astfel, un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată a fost emis de ANM, care anunță furtuni și ploi în mai multe regiuni ale țării. Fenomenele meteo își vor face apariția în intervalul menționat, în nord-vestul, centrul și local în sudul României, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii destul de puternice, cu viteze de peste 55…75 km/h. De asemenea, vor apărea ploi torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.

Furtunile pun stapanire pe Europa. Coduri rosi si portocalii vor afecta zone intregi de pe continent
Meteorologii anunta furtuni si ploi in mai multe zone din tara Foto: unsplash.com

Canicula face ravagii în România

În unele zone ale țării, canicula va fi prezentă și astăzi, 1 iulie. Rămân valabile mai multe coduri galbene, unul roșu, dar și unul portocaliu de caniculă, ce acoperă toată țara, cu excepția zonelor de munte.

Temperaturile cele mai ridicate, 37-38 grade, le mai aşteptăm şi în prima zi a lunii iulie, tot în vestul teritoriului. Se arată speranţă de ploaie, dar din păcate sub forma averselor torenţiale, în sud-estul teritoriului.

Vom avea în continuare maxime de 35, 36 de grade. Cam până marţea viitoare, marţi, miercuri sunt semnale că, în sfârşit, vom reveni oarecum la temperaturi mai normale pentru această perioadă.”, a declarat meteorologul Florinela Georgescu la România TV.

Când scăpăm de caniculă

Din păcate, meteorologii anunță că nu vom scăpa prea curând de caniculă. Potrivit acestora, acum urmează valul numărul trei de caniculă din Europa, prin urmare temperaturile ridicate vor persista și în luna iulie.

„Acum este valul numărul 3 de caniculă din Europa şi noi abia am terminat luna iunie. Ne aflăm oarecum la extremitatea zonei care arde.

Cea mai afectată în toate cele trei valuri de căldură de până acum a fost Italia, care suferă enorm de lipsă de precipitaţii. Veştile nu sunt foarte bune nici în continuare.

Aerul foarte cald a urcat dinspre nordul Africii în fiecare din cele trei cazuri. Este o masă de aer cu caracteristici tropicale, adică este foarte cald ziua, dar şi noaptea.”, a mai precizat Florinela Georgescu pentru aceeași sursă.

Urmăriți Impact.ro și pe