După 60 de ani de așteptare, tabloul electric al Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara a fost schimbat: „Riscam în orice moment ca instalaţia să ia foc”

Elena Avramescu 11.10.2021, 11:54
După 60 de ani de așteptare, tabloul electric al Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara a fost schimbat: „Riscam în orice moment ca instalaţia să ia foc”

Tabloul electric principal al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara a fost schimbat după 60 de ani, fiind cel care asigură funcţionarea sistemului electric din întreaga unitate medicală.

Tabloul electric al Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara a fost schimbat

15 ore a durat înlocuirea lui, fiind necesară amplasarea unui generator de mare putere de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Banat, care a preluat, practic, alimentarea electrică a unităţii sanitare pe timpul operaţiunii.

Înlocuirea tabloului electric principal era esenţială. Riscam în orice moment să se producă un scurt circuit şi instalaţia să ia foc. A fost o operaţiune complicată, care a necesitat multă atenţie şi expertiză. Înlocuirea acestui tablou a fost una dintre soluţiile propuse de specialiştii Universităţii Politehnica Timişoara, care au realizat în urmă cu câteva săptămâni un bilanţ energetic, o evaluare a sistemului electric şi au apreciat că este necesară schimbarea acestuia. Nu este însă totul.

Tabloul electric al Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara a fost schimbat
Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara

Va trebui, în cele din urmă, modernizat întreg circuitul electric din spital, care nu doar că este foarte vechi, dar în aceste zile este şi suprasolicitat. Practic, în fiecare salon avem pacienţi care au nevoie de oxigen suplimentar, iar aparatele de high-flow şi de ventilaţie noninvazivă duc la o suprasarcină asupra sistemului electric, a spus, luni, managerul unităţii medicale, doctorul Cristian Oancea, potrivit Agerpres.

Doctorul a mai spus că atât timp cât sunt pacienţi internaţi în număr mare care nu se poate ca să fie mutați, astfel că o lucrare de reabilitare completă a reţelei de alimentare cu energie electrică a spitalului este aproape imposibil de realizat. În plus, există un proiect de modernizare a Secţiei de Terapie Intensivă care nu poate fi demarat din cauza pandemiei.

Noul tablou electric a costat 12.000 de euro. Banii au fost obţinuţi cu ajutorul fundaţiei Spitalului Victor Babeş. Mulţumim comunităţii locale care a înţeles încă o dată să ne sprijine. Fără acest ajutor, nu am fi reuşit să înlocuim tabloul electric.

Timişorenii ştiu că Spitalul Victor Babeş este al comunităţii, iar de aproape 20 de luni este în linia întâi a luptei împotriva unei pandemii care ne-a schimbat vieţile. Este un gest de solidaritate pentru care noi, medicii de la Victor Babeş, îi mulţumim, a mai spus Cristian Oancea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...