După 12 ani în funcție, Benjamin Netanyahu nu mai este premierul Israelului. Cine va conduce noul guvern

Ioana Bucur 13.06.2021, 22:50
După 12 ani în funcție, Benjamin Netanyahu nu mai este premierul Israelului. Cine va conduce noul guvern

Benjamin Netanyahu nu mai este premierul Israelului, după 12 ani în funcție. Parlamentul a votat, duminică, noul guvern.

Benjamin Netanyahu nu mai este premierul Israelului

După un mandat ce a durat aproape 12 ani, Benjamin Netanyahu nu mai este premierul Israelului. Parlamentul statului evreu a ales, duminică, cu 60 de voturi, un nou guvern, punând punct unui capitol important din istoria țării. Noul cabinet, format din partide de la stânga la dreapta, va fi condus de ultra-naționalistul Naftali Bennett timp de doi ani, înainte ca aliatul său, centristul Yair Lapid, să preia funcția. 59 de deputaţi, în principal de la Partidul Likoud al lui Netanyahu, de extremă dreapta şi de la partidele ultra-ortodoxe s-au opus.

Noul premier ales, Naftali Bennett, a declarat, în primul său discurs că „acest Guven îşi începe activitatea sub cea mai gravă ameninţare de securitate”, referindu-se la Iran, considerat inamic al Israelului, asigurând populația că statul evreu „își va rezerva libertate totală de acţiune” împotriva Teheranului.

„Înţeleg că nu va fi o zi uşoară pentru mulţi, dar nu este zi de doliu, este ziua schimbării, a schimbării regimului într-o democraţie”, a declarat şeful dreptei radicale înainte votului de încredere din partea deputaţilor pentru Guvernul său.

Benjamin Netanyahu nu mai este premierul Israelului
Benjamin Netanyahu. Inquam Photos

Benjamin Netanyahu: „Vom face să cadă acest Guvern şi ne vom întoarce pentru a conduce ţara în felul nostru”

Parlamentul israelian, Knesset, s-a reunit duminică în sesiune specială. Înaintea votului, fostul premier, Benjamin Netanyahu, anunța că, indiferent de rezultatul votului, va reuși să revină la putere pentru a „conduce țara în felul nostru”.

„Dacă destinul nostru este de a fi în opoziţie, o vom face cu capul sus, vom face să cadă acest Guvern şi ne vom întoarce pentru a conduce ţara în felul nostru (…). Ne vom întoarce în curând. Bennett şi prietenii săi sunt o dreaptă falsă şi populaţia ştie foarte bine”, a declarat Netanyahu, care a lăudat „reuşitele” Guvernului său, citând în special acordurile de normalizare a relaţiilor cu ţările arabe şi „operaţiunile exterioare” între care cea din 2018 care a permis statului evreu să obţină arhivele nucleare iraniene.

Preşedintele american Joe Biden l-a felicitat, duminică, pe noul prim-ministru israelian Naftali Bennett, care îi urmează lui Benjamin Netanyahu, la putere de 12 ani, potrivit AFP.

„În numele poporului american, îl felicit pe premierul Naftali Bennett, prim-ministru în alternanţă şi ministru al Afacerilor Externe Yair Lapid şi pe toţi membrii noului guvern israelian.

Israel nu are un prieten mai bun decât Statele Unite. Legătura dintre popoarele noastre este o dovadă a valorilor comune şi a deceniilor de strânsă cooperare şi pe măsură ce continuăm să ne consolidăm parteneriatul, Statele Unite rămân de neclintit în sprijinul său pentru securitatea Israelului”, a transmis Joe Biden.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI