Duma de Stat a Rusiei a votat pentru aprobarea tratatelor cu regiunile separatiste. Ucraina vrea să rupă relațiile diplomatice cu Moscova

Beatrice Dumitru 22.02.2022, 13:53
Duma de Stat a Rusiei a votat pentru aprobarea tratatelor cu regiunile separatiste. Ucraina vrea să rupă relațiile diplomatice cu Moscova

După ce republicile separatiste Donețk și Lugans au fost declarate independente, Rusia a votat pentru ratificarea tratatelor cu regiunile separatiste ucrainene, ducând criza cu Ucraina într-un punct critic. Dovada o reprezintă și declarația președintele Volodimir Zelenski carea a spus că se gândește să rupă relațiile diplomatice cu Moscova.

Rusia a aprobat tratatele cu republicile separatiste

Duma de Stat a Rusiei a votat pentru aprobarea tratatelor „de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” cu cele două republici populare separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, escaladând criza cu fosta țară sovietică și Occident. Decizia a fost aprobată în unanimitate.

Tratatele, care intră în vigoare imediat ce președintele Vladimir Putin le va semna, ar putea deschide drumul Moscovei pentru a construi baze militare acolo și să adopte o postură de apărare comună.
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat, deja, ca trupele să intre în zonele separatiste, susținând că este vorba despre o misiune de „menținere a păcii”, scrie Reuters.

Duma de Stat a Rusiei a votat pentru aprobarea tratatelor cu regiunile separatiste. Ucraina vrea să rupă relațiile diplomatice cu Moscova
Zile agitate în estul Ucrainei.

Ucraina ar putea rupe relațiilor diplomatice cu Rusia

După recunoașterea de către Vladimir Putin a independenței celor două regiuni separatiste pro-ruse, ternsiunile dintre Rusia și Ucraina sunt pe punctul de a exploda. Dovadă stă și declarația președintelui Volodimir Zelenski care a spus că se gândește să ia în considerare o solicitare a Ministerului de Externe de a rupe relațiile diplomatice cu Moscova.

Ca răspuns, Kremlinul a afirmat că Rusia rămâne deschis tuturor contactelor diplomatice cu Ucraina și că întreruperea relațiilor dintre Kiev cu Moscova ar înrăutăți situația. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că nu poate spune dacă forțele ruse au intrat deja în cele două regiuni controlate de rebeli din estul Ucrainei, notează BBC.

Zile agitate în estul Ucrainei

În Donbas situația este foarte agitată. Armata ucraineană a declarat că doi soldați au fost uciși și 12 răniți în urma bombardamentelor de către separatiștii pro-ruși în ultimele 24 de ore, cele mai multe victime în acest an, pe măsură ce încălcările de încetare a focului au crescut.

Schimburile de focuri cu arme grele s-au intensificat de-a lungul liniei frontului între separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene, atacurile fiind considerate cele mai intense din 2015. Mai  mult, separatiștii au ordonat evacuarea civililor în Rusia, ceea ce a determinat SUA să avertizeze că acesta un pretext pentru Moscova pentru a justifica invadarea Ucrainei.

Rusia a masat peste 150.000 de soldați la granițele Ucrainei, potrivit informațiilor SUA, stârnind temeri că ar putea ataca această țară în orice moment.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...