Dublarea alocațiilor. Decizia luată de Curtea Constituțională chiar azi distruge speranțele lui Ludovic Orban

Mirabela Vasile 24.09.2020, 15:49
Dublarea alocațiilor. Decizia luată de Curtea Constituțională chiar azi distruge speranțele lui Ludovic Orban

Dublarea alocațiilor. Vin vești bune pentru români. Judecătorii Curții Constituționale au decis ca alocațiile copiilor să fie dublate. Lovitura pentru Guvern e cu atât mai mare, având în vedere că liberalii doareau doar o creștere inițială de 20%.

Dublarea alocațiilor. Decizia-șoc luată în unanimitate de CCR

Curtea Constituțională a hotărât pe 24 septembrie, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea guvernului împotriva legii privind dublarea alocațiilor elevilor. Surse din Guvern au declarat că Executivul nu va lăsa legea în vigoare așa cum își dorește Parlamentul. Astfel, se va da o nouă Ordonanță de Urgență prin care să anuleze legea. Acest lucru s-a întâmplat și cu câteva luni în urmă.

De altfel, CCR a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocațiilor copiilor, lege adoptată la inițiativa PSD la finalul anului trecut și care trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020. Totuși, a fost amânată prin ordonanță de urgență de Guvernul Orban. Liberalii au susținut că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de șase miliarde de lei, atât cât costă dublarea alocațiilor de la 150 la 300 de lei pe lună.

Camera Deputaților a aprobat pe 18 decembrie 2019, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. Deputații PNL nu au votat nici ”pentru”, nici ”împotrivă”. Ei și-au scos cartelele din aparatele de vot.

După scurt timp, la începutul anului 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

Decizia CCR a fost luata in unanimitate
Decizia CCR a fost luata in unanimitate

Cum încerca ministrul de Finanțe să sperie românii: ”S-ar putea ca trecerea acestei legi să îi facă pe oameni să dea banii înapoi”

Doar cu câteva zil în urmă, Florin Cîțu a venit cu un anunț alarmant. Acesta a susținut că, dacă amendamentul PSD va trece de Parlament, atunci pensionarii și copiii vor trebui sa dea banii inapoi.

”Am crescut pensiile şi au fost deja plătite şi pensiile si alocaţiile cu cea mai mare sumă pe care am văzut-o la pensii şi să ştie toată lumea. În aceste amendamente nu există surse de finanţare. O acțiune care nu are niciun sens în acest moment, nu are niciun sens pentru că deja pensiile au fost crescute. Apar tot felul de alte probleme. S-ar putea ca trecerea acestei legi să îi facă pe oameni să dea banii înapoi, sunt tot felul de nebunii legislative”, a declarat Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe