Drumul de 65 de kilometri care are o importanță vitală pentru Rusia. Ar putea izola trei țări dintr-o lovitură

Iancu Andreea 16.05.2022, 10:49
Drumul de 65 de kilometri care are o importanță vitală pentru Rusia. Ar putea izola trei țări dintr-o lovitură

Războiul din Ucraina a dus la o reconfigurare a strategiilor teritoriale, mai multe state regândind modul în care se poziționează față de acțiunile Rusiei. Însă pe lângă discursurile publice, situația din teren este cea care trebuie luată și ea în considerare. Trei țări din Europa ar putea să fie complet izolate dintr-un foc de ruși, acestea fiind limitate doar de drumul de 65 de kilometri care funcționează ca graniță. Cu toate acestea, Rusia are însă un interes major în regiune.

Coridorul Suwalki, drumul de 65 de kilometri, extrem de important pentru Rusia

Rusia și statele europene și-au regândit multe strategii de la debutul invaziei armatei de la Moscova în Ucraina. Astfel a ajuns un subiect important de discuție drumul de 65 de kilometri care leagă o enclavă a Rusiei de țara-mamă. Coridorul Suwalki, o porțiune aflată la granița dintre Lituania și Polonia, este punctul de legătură între Belarus, un stat aliat al lui Vladimir Putin, și enclava rusă Kaliningrad.

Această graniță terestră firavă reprezintă un punct nevralgic pentru ruși și statele baltice deopotrivă. Acest coridor este legătura terestră dintre Uniunea Europeană, NATO și Țările Baltice: Lituania, Letonia și Estonia. Iar războiul din Ucraina a ridicat îngrijorări că Rusia ar putea să ocupe acest coridor și să izoleze țările baltice. Deși fac parte din ambele alianțe, lituanienii iau în fiecare zi în considerare posibilitatea izbucnirii unui conflict, în cazul în care Putin ar ataca țara.

Drumul de 65 de kilometri, extrem de important pentru Rusia
Țările Baltice, izolate de coridorul Suwalki de UE și NATO

Războiul din Ucraina, un semnal de alarmă pentru țările baltice

Mulți locuitori din Lituania vorbesc despre fâșia de pământ de numai 65 de kilometri care ar putea să pună în dificultate statul. Coridorul Suwalki este unicul punct terestru de legătură între țările baltice și restul membrilor NATO și UE. Efectele războiului din Ucraina se dezvăluie deja în orașul lituanian de frontieră, Vilkaviškis, unde tot mai mulți refugiați ucraineni ajung.

Politicienii din statul lituanian au lansat deja avertizări cu privire la conflictul din Ucraina. Aceștia consideră atacurile rușilor din teritoriu un semn de îngrijorare pentru țările baltice, care ar putea fi în pericol. De aceea, autoritățile din aceste regiuni au stabilit să se înarmeze împotriva posibilului agresor, astfel încât să poate preîntâmpina orice acțiune ofensivă.

NATO a trimis deja mai multe trupe în regiune de la izbucnirea războiului din Ucraina. Inclusiv civilii, care au ales să se implice în acțiunile militare de pregătire, iau în calcul un scenariu sumbru. Mulți lituanieni sunt pregătiți, în stare de alertă, pentru o eventuală extindere a atacurilor. În special în apropierea coridorului Suwalki, punctul nevralgic al țărilor baltice. Pe de altă parte, este important de menționat că acesta este și unicul drum care unește Rusia de enclava sa, Kaliningrad.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...