EXCLUSIV

Drama Luminiței Gheorghiu, povestită de regizorul Stere Gulea. ”Și-a pierdut fiica. Nu trișa o secundă când juca”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 05.07.2021, 14:10
Drama Luminiței Gheorghiu, povestită de regizorul Stere Gulea. ”Și-a pierdut fiica. Nu trișa o secundă când juca”. EXCLUSIV

Luminiţa Gheorghiu, celebra actriţă din ”Moromeții”, s-a stins din viață, azi, la vârsta de 70 de ani, după o luptă grea cu o boală perfidă, cancer la plămâni. Regizorul Stere Gulea s-a declarat extrem de afectat de moartea Luminiței, care îi era și prietenă de suflet: “O actriţă care nu a trişat niciodată. Viaţa a încercat-o din plin, i-a murit o fiică”, ne-a declarat Stere Gulea, pentru impact.ro.

Regizorul Stere Gulea a vorbit despre drama regretatei Luminița Gheorghiu

Stere Gulea ne-a declarat, în exclusivitate pentru impact.ro: “Luminiţa Gheorghiu a fost o actriţă absolut extraordinară, un om onest şi de o corectitudine exemplară, cum rar mai găseşti în ziua de astăzi. Nu a fost ferită de drame în viaţa sa, ba chiar de tragedii. Nu am auzit-o însă niciodată plângându-se de soarta ei! Mă declar extrem de impresionat, de afectat de moartea ei!”.

Stere Gulea ne-a mai povestit că Luminiţa Gheorghiu se afla în doliu, când au început filmările, în 1987, la prima peliculă dedicată seriei “Moromeţii”: ”Tocmai îi murise de trei luni o fată, la vârsta de şase ani, Iuliana. Luminiţa Gheorghiu a jucat rolul Catrinei, soţia lui Ilie Moromete, ca şi cum tragedia nici nu se produsese. Dar seria necazurilor nu s-a oprit aici. În 2013, a aflat că are cancer la plămâni. A decis să lupte, dar boala a revenit de trei ori. Puţină lume a îndurat ceea ce a îndurat femeia asta, fără a se plânge vreodată!”, a adăugat cunoscutul regizor, pentru impact.ro Pentru Stere Gulea, Luminiţa Gheorghiu va rămâne o mare actriţă de cinema: “În arta asta nu poţi păcăli camera. Iar ea avea o relaţie specială cu camera de filmare. Pe chipul ei se putea citi o trăire autentică de fiecare dată, indiferent de filmul în care juca. Nu trişa nicio secundă, atunci când juca!”.

Regizorul Stere Gulea a vorbit despre drama regretatei Luminita Gheorghiu
Regizorul Stere Gulea (foto centru) a vorbit despre drama regretatei Luminita Gheorghiu

”Am încercat să dau de ea şi de Sărbători, dar telefonul a sunat în zadar”

Stere Gulea ne-a împărtăşit şi amănunte de la ultima întâlnire cu artista, alături de care a colaborat în “Moromeţii” şi în “Sunt o babă comunistă”. “În toamna anului trecut ne-am văzut ultima dată, faţă-n faţă. Avea evidente dificultăţi de deplasare, dar am râs, ca în vremurile bune. Am încercat să dau de ea şi de Sărbători, dar telefonul a sunat în zadar. Atunci am înţeles şi am ţinut legătura cu cealaltă fiica a ei, Alexandra!”. 

Luminiţa Gheorgiu era foarte atentă la rolurile sale, pe care le analiza și după ani buni de la filmări. “M-am trezit într-o bună zi cu o confesiune care m-a luat total pe nepregătite. Mi-a spus direct: . I-am spus că e una dintre scenele cele mai frumoase ale filmului, dar nu ştiu dacă am reuşit să o conving!”.

 

Rolul asistentei medicale din ”Moartea domnului Lăzărescu” i-a adus un mare premiu internațional
Actriţa Luminiţa Gheorghiu a avut roluri remarcabile în “Moromeţii”, “Moartea domnului Lăzărescu” și în “Poziţia copilului”. Primul film din seria „Moromeţii” i-a adus consacrarea, iar 20 de ani mai târziu a fost premiată la nivel internaţional pentru “Moartea domnului Lăzărescu”. Rolul asistentei medicale i-a adus, în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin, la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film, de la Los Angeles. În 2013, a câştigat Premiul Gopo pentru rolul din pelicula „Poziţia Copilului”, film premiat în acelaşi an şi cu „Ursul de Aur” la Berlin.