Doza a treia pentru vaccinul Moderna: cantitatea de ser va fi înjumătățită. Precizările lui Valeriu Gheorghiță

Ioana Bucur 26.10.2021, 15:27
Doza a treia pentru vaccinul Moderna: cantitatea de ser va fi înjumătățită. Precizările lui Valeriu Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare, a venit cu precizări importante despre doza a treia pentru vaccinul Moderna. Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat înjumătățirea cantității de ser. De când se va aplica noua măsură.

Recomandări noi pentru doza a treia a vaccinului Moderna

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat luni vaccinarea cu cea de a treia doză pentru vaccinul Moderna, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. Serul devine astfel al doilea vaccin care primeşte unda verde a EMA, după vaccinul alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech.

În urmă cu puțin timp, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că, așa cum spune recomandarea Agenției Europeane a Medicamentului, pentru doza booster a vaccinului Moderna, cantitatea de ser va fi înjumătățită.

„Ieri, Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster, doza de Moderna, pentru o persoană care a primit prima schema de vaccinare cu vaccinul de la Moderna după minim şase – opt luni de la doza doi. O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătăţită faţă de doza care s-a folosit la schema iniţială”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul a precizat că în cursul acestei săptămâni, va avea loc o şedinţă în cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare.

„Foarte probabil că vom adopta şi noi aceeaşi recomandare, ceea ce înseamnă că, probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătăţite de vaccin de la compania Moderna pentru doza de booster, după minim şase luni ceea ce echivalează o doză de 50 de micrograme comparativ cu 100 de micrograme cât este doza anterioară”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Doza a treia pentru vaccinul Moderna cantitatea de ser va fi înjumătățită. Precizările lui Valeriu Gheorghiță
Adrian Streinu-Cercel este vaccinat de Valeriu Gheorghiță cu ocazia demarării campaniei de imunizare cu a treia doză, marti, 28 septembrie 2021. Inquam Photos / Octav Ganea

Ce se întâmplă cu persoanele imunizate cu serul Johnson & Johnson

La începutul lunii noiembrie își vor putea face doza booster și persoanele vaccinate cu serul produs de  Johnson & Johnson, a anunțat Gheorghiță.

„Tot în această săptămână vom decide care va fi atitudinea de urmat la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson, în monodoză, pentru că începând cu prima parte a lunii noiembrie sunt deja primele persoane eligibile care ar putea să primească o doză de rapel, o doză booster, având în vedere că vaccinarea cu Johnson în România a început undeva pe data de 4 mai, la începutul lunii mai.

Probabil că de prima intenţie vom recomandă tot un vaccin tot pe bază de ARN mesager, fie de la compania Biontech/ Pfizer, fie de la compania Moderna, însă, nu este exclus să rămânem şi pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeaşi tehnologie, adică cu Johnson & Johnson, având în vedere că datele de imunogenitate şi de siguranţă sunt foarte bune. Cel mai târziu vineri vom anunţa care este recomandarea în acest sens”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.