Două țări din Europa se pregătesc de război. Amenințări fără precedent: ”Vom rupe hărțile”

Andrei Cezar 06.09.2020, 15:52
Două țări din Europa se pregătesc de război. Amenințări fără precedent: ”Vom rupe hărțile”

Amenințări fără precedent ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la adresa Greciei. Liderul de la Ankara i-a avertiat pe eleni că vor avea parte de ”experiențe dureroase” dacă nu acceptă să negocieze cu Turcia pentru rezolvarea disputei teritoriale din estul Mediteranei, potrivit Euronews.

Două țări din Europa se pregătesc de război. Amenințări fără precedent adresate de Erdogan, Greciei

Turcia și Grecia se află într-un conflict, de mai multe săptămâni, privind resursele de petrol și gaze din Marea Mediterană.

„Fie vor înțelege limbajul politicii și diplomației, fie vor avea parte de experiențe dureroase”, a declarat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Într-o dispută similară se află și Cipru cu Turcia, amenințată și ea de președintele turc.

“Vor înțelege că Turcia are puterea politică, economică și militară pentru distruge hărțile imorale și documentele impuse”, a adăugat Erdogan, referindu-se la ariile marcate de Grecia și Cipru drept zonele lor economice maritime.

Liderul de la Ankara a precizat că țara sa este „pregătită pentru orice scenariu și rezultat”.

Între timp, jurnaliștii unui ziar turc au scris că 40 de tancuri au fost mutate de la granița cu Siria la granița cu Grecia.

Un oficial militar a declarat, sub protecția anonimatului, că este o mișcare regulată a forțelor armate și nu are legătură cu tensiunile dintre Turcia și Grecia.

Două țări din Europa se pregătesc de război. Amenințări fără precedent: ”Vom rupe hărțile”
Recep Tayyip Erdogan

Jens Stoltenberg: Grecia și Turcia „au convenit să înceapă negocieri tehnice la NATO”

Declarațiile președintelui turc vin la câteva zile după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, într-o postare pe Twitter, că cele două țări membre ale Alianței Nord-Atlantice, Grecia și Turcia, s-au așezat la masa tratativelor pentru a preîntâmpina orice conflict în estul Mării Mediterane, acolo unde nava de prospecțiuni Oruç Reis, însoțită de mai multe nave de război turcești, se află din data de 10 august, traversând apele teritoriale ale Greciei.

Guvernul de la Atena a dezmințit, însă, informația lasnată de Stoltenberg.

„Am reţinut intenţia secretarului general al NATO de a acţiona în vederea unor mecanisme de dezescaladare (…). Cu toate acestea, dezescaladarea va avea loc doar odată cu retragerea imediată a tuturor navelor turce de pe platoul continental grec”, subliniază Atena.

Două țări din Europa se pregătesc de război. Amenințări fără precedent: ”Vom rupe hărțile”
Nava de prospecțiuni Oruç Reis
Urmăriți Impact.ro și pe