Două bovine ucise de urși în Munţii Maramureşului. Ce s-a decis în urma acestei situații neplăcute

Elena Avramescu 01.07.2021, 14:17
Două bovine ucise de urși în Munţii Maramureşului. Ce s-a decis în urma acestei situații neplăcute

Două bovine ucise de urși. Se pare că urşii au ucis două bovine la stâne localizate în zonele Petriceaua şi Vinderel, comuna Repedea din Munţii Maramureşului, după cum a informat, joi, preşedintele Asociaţiei de Vânători 7 Repedea, Gavrilă Bor.

Două bovine ucise de urși în Munţii Maramureşului

Am crezut că e doar un atac ocazional. Numai că azi-noapte, într-o altă zonă a localităţii Repedea – zona Vinderel, Munţii Maramureşului – ursul a atacat din nou. O altă vacă a fost sfâşiată şi târâtă în pădure. Noi nu am avut astfel de incidente până acum. În zona noastră nu ar trebui să avem urşi, doar din cauza Ministerului Mediului am inventariat 40 de urşi în zona noastră. Vă închipuiţi ce înseamnă asta? E o chestiune de timp până vom avea şi victime omeneşti. Oamenii ne cer ajutorul însă noi suntem legaţi de mâini şi de picioare. Nu putem face absolut nimic, a spus Gavrilă Bor.

Conform acestuia, în cursul zilei de joi urmează să aibă loc o şedinţă la Primăria Repedea, la care vor participa păgubiţii, gestionarul fondului cinegetic, fiind reprezentanţii Gărzii Forestiere şi Gărzii de Mediu.

În urma acestei şedinţe se vor decide paşii care vor trebui urmaţi pentru a preîntâmpina astfel de atacuri în zonă, a mai spus Gavrilă Bor.

Doua bovine ucise de ursi in Muntii Maramuresului
Doua bovine ucise de ursi

Urșii au revenit după sute de ani în cel mai neaşteptat loc din România

Recent, urșii au început să reapară chiar și în zone atipice, care nu au mai avut populaţie de urs de câteva sute de ani. Se pare că o familie de urşi a fost văzută în judeţul Botoşani, în pădurile de pe Lunca Prutului, iar alte două exemplare au fost fotografiate şi filmate în urmă cu trei luni în aceeaşi zonă.

Este vorba despre ursul brun, o specie care preferă zonele montane dar care începe treptat să se stabilească şi în pădurile de pe malurile Prutului. Primii doi urşi au fost văzuţi în zona pădurilor dese de la Hudeşti şi Havârna, în nordul extrem al judeţului Botoşani, fiind vorba despre doi urși tineri.

Ultima apariţie a fost înregistrată în pădurile de la Conceşti, aproape Hudeşti şi Havârna, fix în acelaşi areal, fiind vorba despre o ursoaică cu pui. În codrii din nordul judeţului s-au stabilit urşi, după cum au spus autorităţile venite din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...