Dosarul cu șină încă mai bântuie România. Anunțul făcut de la vârful Guvernului

Mihnea Tălău 28.11.2022, 09:05
Dosarul cu șină încă mai bântuie România. Anunțul făcut de la vârful Guvernului

Dosarul cu șină va deveni istorie, dar până atunci mai avem de așteptat. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja spune că vom putea scăpa de dosarul cu șină în 3-5 ani. El afirmă că există o frică de a trece la digitalizare, în rândul funcționarilor publici, dar și în rândul angajaților din ministerul pe care îl conduce.

Dosarul cu șină poate dispărea în 3-5 ani

”Este ceea ce românii întâmpină în fiecare zi, rezistența statului și rezistența la schimbare și o consecință a multor ani în care transformarea digitală a României a stat pe loc. Dosarul cu șină poate dispărea în 3-5 ani de zile de acum încolo, este termenul pe care l-am avansat și anterior. Transformarea digitală a unui stat durează cam 10 ani, 8-10 ani de zile, de la Republica Moldova la Estonia sau alte state care au reușit acest proces le-a luat 10 ani de zile.

Republica Moldova este la ani lumină în fața noastră, asta este realitatea. Au peste 200 de servicii publice online pe care cetățenii le pot accesa. Și vicepremierul Iurie Țurcanu ne dă o mână de ajutor, este omul care a condus această transformare digitală, nu ca vicepremier, ci din diverse roluri, în ultimii 10 ani de zile, în Republica Moldova. Practic, frații noștri de peste Prut ne dau aceste soluții pe care le-au dezvoltat cu o finanțare de la Banca Mondială și de aceea vreau să scurtăm drumul, să nu ne ia 10 ani. 3-5 ani este un termen ambițios”, a declarat Burduja la Prima TV.

El a mai spus că se lucrează la implementarea unei platforme de autentificare a contribuabililor. Astfel va fi identificarea la distanță a cărții de identitate.

„Dar este important că am început şi este important să rezolvăm primul pas. De ce ni se cer acele copii la ghişeu sau de ce suntem chemaţi pentru a depune acea declaraţie online la etajul 2 sau 3? Pentru că funcţionarul trebuie să ne verifice identitatea. În acest moment România nu a rezolvat primul pas, prin care statul îţi verifică, de la distanţă, identitatea ta. Avem un proiect în implementare la Autoritatea pentru Digitalizarea României, se numeşte Platforma Software Centralizată de Identificare Digitală. Practic, vom putea să ne identificăm prin recunoaştere facială şi cartea noastră de identitate, ca la aeroport, ca în aplicaţiile de online banking, ca în multe alte locuri în care a devenit ceva uzual. Şi asta s-ar putea face cu un grad ridicat de încredere astfel încât statul să aibă certitudinea că, dacă eu sunt cel care solicit, să zicem, un cazier judiciar, este vorba într-adevăr de cazierul meu judiciar, nu al dumneavoastră”, a afirmat Burduja.

Cum a fost salvat de la desființare Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” din București
Ministrul Sebastian Burduja

Platforma de autentificare va fi funcțională, inclusiv pe Ghișeul.ro

Ministrul susține că până în vară, platforma de autentificare va fi funcțională, inclusiv pe Ghișeul.ro.

„Inclusiv pe Ghişeul.ro, avem o modalitate de a ne autentifica în doi paşi, dar acolo vorbim de plăţi. Şansele să îmi faceţi dumneavoastră mie o plată fără ca eu să îmi doresc lucrul ăsta sunt destul de mici. Pe când dacă dumneavoastră îmi accesaţi anumite infrormaţii personale, sunt informaţii mai sensibile şi atunci inclusiv reglementările europene ne impun o anumită rigoare privind modul în care ne autentificăm. Până în vara viitoare, noi vom rezolva această primă mare problemă, vom putea să autentificăm fiecare cetăţean, în raport cu orice autoritate publică şi centrală şi locală, dacă va alege să folosească acest sistem PSCID, într-un mod simplu, modern”, a spus Burduja.

El a adăugat că în maxim două luni oamenii îşi vor putea accesa cazierul judiciar pe Ghişeul.ro. La această oră. 91 la sută din municipii sunt pe Ghişeul.ro, peste jumătate din oraşe, dar în mediul rural încă nu a pătruns această platformă.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...