Dosarul Colectiv, aproape de final. Ce a decis Instanța în privința lui Cristian Popescu Piedone

Raluca Juncu / 25.11.2019, 15:58
Dosarul Colectiv, aproape de final. Ce a decis Instanța în privința lui Cristian Popescu Piedone

Seara dezastrului din fostul Club Colectiv care a ars din temelii în urmă cu patru ani nu va fi dată niciodată uitării. Dezbtaterile finale, însă, din dosarul deschis de autorități se apropie cu pași mici de final. După ultimele audieri, magistrații de la tribunalul București au încheiat și cercetarea judecătorească în dosarul Colectiv.

Daniela Niță, patronul firmei de artificii, a fost audiată în calitate de inculpat, însă a negat informațiile potrivit cărora ar fi încercat să distrugă probe. Clubul Colectiv funcționa fără autizație sanitar veterinară, dar și fără cea de mediu. La obținerea avizului de funcționare, patronilor clubului Colectiv nu le-au fost cerute mai multe autorizații, deși erau prevăzute de lege, arăta procurorul DNA, potrivit libertatea.ro. Totodată, întreaga locație nu dispunea de autorizație în construcții, deși se făcuseră mai multe atât în interiorul incintei, cât și în afara acesteia.

Cristian Popescu Piedone, la final de proces

Astăzi, procurorii au cerut astăzi acordarea unei pedepse maxime pentru Cristian Tudor Piedone, fostul primar al Sectorului 4 din Capitală. Tot o astfel de pedeapsă a fost propusă și pentru fostele angajate ale Primăriei Sectorului, acuzate de abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Pedeapsa pentru aceste fapte se încadrează între 3 și 15 ani de închisoare. Totodată, DNA cere ca acești inculpați din cadrul primăriei să fie obligați și la plata unor prejudicii de imagine care se ridică la 100 de milioane de lei.

Comemorarea a 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, in Bucuresti. Foto: Inquam Photos/Liviu Florin Albei
Comemorarea a 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, in Bucuresti. Foto: Inquam Photos/Liviu Florin Albei

În dosarul Colectiv, au mai fost trimişi în judecată şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzaţi că ştiau că acel club funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendii şi au ignorat acest lucru. La primul termen de la Tribunalul Militar, instanţa care a primit dosarul pompierilor, judecătorii au decis la finele lunii decembrie 2017 să înainteze această cauză Tribunalului Bucureşti, pentru a se discuta reunirea cu cealaltă, aflată deja pe rolul instanţei civile, potrivit mediafax.ro.

La aproape 4 ani de când s-a produs incendiul de la Colectiv în urma căruia și-au pierdut viața 64 de oameni, a ieșit la iveală o filmare care a fost ținută secretă de ochii publicului de către pompieri.
În urma incendiului de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 146 au fost răniţi. Scânteile de la artificiile folosite în club au cuprins repede tavanul de burete al localului și, în doar câteva secunde, totul a luat foc. Mulți dintre supraviețuitori au rămas cu sechele, iar rănile pe care încă le poartă sunt adânci, chiar dacă unele nu mai sunt vizibile. Tragedia de atunci a zdruncinat o țară întreagă și dus, în cele din urmă la demiterea unui Guvern, în fruntea căruia se afla Victor Ponta, cel care acum liderul formațiunii Pro România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI