Dosar penal deschis împotriva militarilor ruși. S-a decis după apariția clipului video în care sunt executați de ucraineni

Elena Avramescu 23.11.2022, 08:34
Dosar penal deschis împotriva militarilor ruși. S-a decis după apariția clipului video în care sunt executați de ucraineni

Decizie importantă luată de procuratura ucraineană, care după mai multe discuții a decis că armata rusă, în timp ce simula predarea personalului militar, a deschis focul asupra trupelor ucrainene. Mai precis, rușii care au fost împușcați au fost acuzați, imediat după ce au fost luați prizonieri de forțele de securitate ucrainene în satul Makiivka, că au luat parte la acțiuni de încălcare a legilor războiului.

Militarii ruși se confruntă cu un dosar penal

„Parchetul Regional Lugansk (partea ucraineană) a introdus informații în Registrul Unificat al Investigațiilor Judiciare cu privire la perfidia săvârșită de cadrele militare ale Forțelor Armate ale Federației Ruse. Acțiunea penală a fost deschisă în temeiul articolului de încălcare a legile și obiceiurile războiului (partea 1 a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei)”, găsim notat într-un mesaj postat marți pe canalul Telegram al Procuraturii Generale a Ucrainei.

Procuratura ucraineană a ținut să mai precizeze că armata rusă, în timp ce simula predarea în fața Forțelor Armate ale Ucrainei, a decis să deschidă focul asupra apărătorilor ucraineni, iar actele de genul sunt complet interzise de dreptul internațional umanitar.

Cu ceva timp înainte, Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis un dosar penal pentru execuția militarilor ruși ce au fost capturați de către reprezentanții Forțelor Armate ucrainene, pe baza unui videoclip difuzat pe internet.

Militarii rusi fac marturii ingrozitoare de pe campul de lupta din Ucraina
Militari rusi

Această situație a ridicat multe întrebări, fiind una destul de complexă, mai ales că firul desfășurării evenimentelor este oarecum ambiguu. Așadar, în cazul în care unul dintre militarii ruși a deschis focul, iar militarii ucrainieni au răspuns rapid prin neutralizarea militarului respectiv și a celor care se predaseră și erau întinși pe jos, este imposibil ca incidentul să fie catalogat drept crimă de război, iar asta pentru că militarii ucrainieni nu aveau de unde să știe dacă militarii ruși nu ascundeau arme cu care ar fi putut să îi elimine pe ucrainieni.

Cu toate acestea, dacă militarii ucrainieni au reușit să înlăture pericolul, iar după aceea i-au împușcat pe militarii ruși care erau în continuare întinși pe jos, în semn de răzbunare, incidentul ar putea fi catalogat drept crimă de război a trupelor ucrainiene. În pofida acestui lucru, cel puțin unul dintre militarii ruși este considerat vinovat de simulare că se predă, dechizând ulterior focul împotriva ucrainienilor.

Se pare că tactica nu este tocmai nouă, deoarece a fost folosită și de trupele sovietice și în Al Doilea Război Mondial, memoriile combatanților amintind de astfel de practici ale trupelor URSS.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...