Dosar amplu de delapidare, anchetat de autorități. Peste 23 de milioane de lei, sustrase dintr-un fond privat de pensii

Andra Daoud 30.06.2022, 09:18
Dosar amplu de delapidare, anchetat de autorități. Peste 23 de milioane de lei, sustrase dintr-un fond privat de pensii

Polițiștii au descins joi dimineață la mai multe adrese din București și din alte 12 județe. Oamenii legii au făcut percheziții într-un amplu dosar de delapidare. Doi angajați ai unei instituții bancare sunt cercetați pentru că ar fi sustras 23 de milioane de lei dintr-un fond privat de pensii, bani pe care i-ar fi folosit în interesul propriu. Cine i-ar fi ajutat să comită frauda.

Polițiștii anchetează o fraudă de 23 de milioane de lei

Doi angajați ai unei bănci sunt acuzați că ar fi sustras dintr-un fond privat de pensii cel puțin 23 de milioane de lei. Polițiștii au făcut percheziții joi dimineață la mai multe adrese din București și din țară și, potrivit anchetatorilor, cei doi nu ar fi operat singuri, cu cu sprijinul unor apropiați și a 7 firme.

Dosarul vizează 15 persoane fizice și mai multe persoane juridice, care sunt anchetate acum pentru delapidare, complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații. În total, 80 de persoane urmează să fie audiate în acest dosar.

„Astăzi, 30 iunie 2022, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1, cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pune în aplicare 48 de mandate de percheziţie domiciliară, 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunii de delapidare”, anunţă IGPR.

Dosar amplu de delapidare, anchetat de autoritati. Peste 23 de milioane de lei, sustrasi dintr-un fond privat de pensii
23 de milioane de lei au fost sustrasi dintr-un fond privat de pensii

Cum au operat suspecții

Potrivit surselor din poliție, la începutul lunii mai a acestui an, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unități bancare care nu este precizată, au sesizat că lipsesc unele documente justificative cu privire la operațiuni de debitare a unor conturi de depozit. Valoarea total a sumelor lipsă era de aproximativ 23 de milioane de lei.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că ar putea fi vorba despre infracțiuni de delapidare (726 de acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații. În acest caz, 15 persoane fizice au fost reținute, dintre care doi sunt angajații suspectați că ar fi comis frauda de milioane.

Aceștia sunt acuzați că, în perioada 2019-2022, având complicitatea unor firme și a unor apropiați, ar fi luat din conturile fondului privat de pensii nici mai mult, nici mai puțin decât 23,5 milioane de lei. Banii au fost sustrași, potrivit anchetatorilor, atât prin transfer direct către conturile suspecților, cât și prin transfer în conturile unor firme, sub forma unor plăți pentru achiziții sau servicii fictive.

Urmăriți Impact.ro și pe