Domeniul în care se caută urgent angajați. Primești postul pe loc și cinci salarii minime din prima zi

Anca Manolica 02.02.2023, 19:21
Domeniul în care se caută urgent angajați. Primești postul pe loc și cinci salarii minime din prima zi

După protestele de la finalul anului trecut, profesorii au ieșit miercuri, 1 februarie, din nou în stradă. Federaţiile din Educaţie au pichetat sediul Guvernului, cerând, în primul rând, „salarii decente” pentru personalul didactic și, mai ales, nedidactic. PNL a reacţionat imediat și a venit cu o „ofertă”. Despre ce este vorba.

Se caută angajați în domeniul Educației

Federaţiile din Educaţie au ieșit în stradă în prima zi a lunii februarie și au protestat în fața Guvernului. Acestea doresc să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar şi personalul didactic, din cauza salariilor mici și nemotivante.

Potrivit acestora, veniturile personalului didactic „nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice”. Totodată, sindicaliștii din Educație atrag atenţia că personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă.

Aceștia cer, totodată, adoptarea unui act normativ care să repoziţioneze salariaţii din învăţământ în ierarhia funcţiilor bugetare, în așa fel încât funcţiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziţionate în raport cu nivelul de calificare profesională şi nivelul de importanță a activităţii de educare.

Primă de instalare de 5 salarii minime la stat

În urma protestului de miercuri, la care au luat parte circa 1.000 de persoane, PNL a reacţionat imediat, venind cu propuneri de măsuri compensatorii pentru profesorii care aleg să predea în școli din zone defavorizate.

Protest profesori 1 februarie 2023
Protest profesori 1 februarie 2023

Astfel, cei care se angajează într-o astfel de instituție educațională vor primi cinci salarii minime ca primă de instalare. De asemenea, partidul insistă în coaliția de guvernare ca anumite prevederi din Legile Educației să rămână așa cum sunt formulate în propunerile ministrului Educației, Ligia Deca.

Câteva dintre propunerile actualului ministru:

  • Personalul didactic din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară, cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari.
  • Învățământul în sistem dual este extins în învățământul postliceal și universitar.
  • Angajatorii care înființează unități de educație timpurie (0-6 ani), destinate copiilor propriilor angajați, pot beneficia de facilități. De exemplu, angajatorul poate opta pentru deducerea parțială din obligațiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat.
  • Bugetul pentru burse se triplează și va crește numărul beneficiarilor.
  • „Masa caldă” din școli devine „Masa Sănătoasă” și de acest program vor avea partea 1 milion de copii.
  • Vor exista calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piața muncii.
  • Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unități de învățământ de tip „scoală românească din afara granițelor țării”, cu predare în limba română.
  • Se introduc zonele prioritare de educație pentru reducerea diferențelor privind accesul, participarea și rezultatele școlare ale elevilor aflați în risc de excluziune socială.
  • Învățământul dual poate fi continuat în cadrul universităților, care pot constitui consorții pentru a oferi o educație de calitate.

Citește și: Veste bună pentru profesori. Ar urma să primească între 3% și 8% în plus la salariu în luna februarie, iar personalul nedidactic poate să beneficieze de creșteri de 10%

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...