Domeniul în care Europa „a uitat” să încheie colaborarea cu Rusia. Importuri și exporturi masive, în plin război în Ucraina

Andrei Dumitrescu 29.09.2022, 16:26
Domeniul în care Europa „a uitat” să încheie colaborarea cu Rusia. Importuri și exporturi masive, în plin război în Ucraina

În timp ce Uniunea Europeană a acceptat să reducă utilizarea petrolului și a gazelor rusești, țările membre continuă să importe și să exporte combustibil nuclear care nu face obiectul sancțiunilor UE, spre nemulțumirea guvernului ucrainean și a activiștilor de mediu.

O navă cargo care transporta uraniu și care a plecat din portul francez Dunkerque a parcurs joi Marea Nordului, îndreptându-se spre portul rusesc Ust-Luga din Marea Baltică. A fost pentru a treia oară în puțin peste o lună când nava Mikhail Dudin, sub pavilion Panama, a acostat la Dunkerque pentru a transporta uraniu.

„Energia nucleară civilă nu este afectată de aceste sancțiuni”

Grupul ecologist Greenpeace Franța a denunțat transporturile în curs de desfășurare către și dinspre Rusia și a cerut oprirea tuturor schimburilor comerciale cu combustibil nuclear, despre care a spus că „finanțează războiul din Ucraina, extinde dependența energetică a Europei și întârzie tranziția către energia regenerabilă”.

Brațul executiv al UE, Comisia Europeană, nu a propus să vizeze sectorul nuclear al Rusiei în ultimul său pachet de sancțiuni prezentat miercuri.

„Franța asigură respectarea strictă de către actorii economici a tuturor sancțiunilor europene adoptate împotriva Rusiei. Energia nucleară civilă nu este afectată de aceste sancțiuni”, a declarat Ministerul francez de Externe pentru Associated Press.

Ministerul a adăugat într-o declarație scrisă: Statele membre ale UE „nu au considerat că acesta este un domeniu relevant pentru a pune capăt agresiunii rusești împotriva Ucrainei”.

Ucraina face presiuni pentru sancțiuni europene

Consilierul economic al președintelui ucrainean, Oleg Ustenko, a declarat miercuri că „în ceea ce privește uraniul, considerăm că este extrem de important să impunem sancțiuni, nu doar pentru petrolul rusesc”.

„Petrolul, gazul, uraniul și cărbunele, toate acestea ar trebui interzise. Pentru că ei folosesc acești bani pentru a finanța acest război”, a declarat Ustenko.

Potrivit Greenpeace Franța, uraniul reprocesat care urma să fie transportat în Rusia a fost încărcat miercuri pe nava Mikhail Dudin. O înregistrare video furnizată de grupul ecologist arată o macara care ridică containerele pe navă.

Moscova e conciliantă. Rusia permite specialiștilor AIEA să viziteze centrala nucleară Zaporizhzhia

Pauline Boyer, un militant pentru energie la Greenpeace Franța, a declarat într-un comunicat că deplasările repetate ale navei între Rusia și Franța arată „măsura în care industria nucleară franceză este prinsă în capcana dependenței sale de Rusia”.

Autoritățile franceze au declarat în repetate rânduri că țara nu depinde de Rusia pentru alimentarea centralelor nucleare care asigură 67% din electricitatea sa – mai mult decât orice altă națiune.

„Valoarea comerțului cu combustibil nuclear exportat din Rusia este mică în comparație cu cea a exporturilor de gaz și petrol”, a declarat ministerul francez de externe, sugerând că impunerea de sancțiuni în acest domeniu nu ar avea un efect prea mare asupra Moscovei.

Independența energetică, plan pe „termen lung”

Ministerul a precizat că Franța și Uniunea Europeană urmăresc „pe termen lung” să fie independente de toate sursele de energie rusești, inclusiv de combustibilul nuclear.

Greenpeace Franța a declarat că un transport de uraniu rusesc pe care un reporter Associated Press a văzut cum a fost descărcat în Dunkerque la începutul acestei luni a fost transportat cu camioane la o uzină din Lingen, Germania.

Uzina din Lingen este operată de Framatome, care este deținută majoritar de gigantul francez de utilități EDF.

Confruntat cu protestele activiștilor, guvernul german a adoptat o poziție critică față de transportul de uraniu, dar a declarat că nu poate opri procesarea combustibilului, deoarece acesta nu este acoperit de sancțiunile UE împotriva Rusiei legate de război.

La sfârșitul lunii trecute, uraniul îmbogățit descărcat de pe nava Mikhail Dudin din Dunkerque era destinat văii Rhone din sudul Franței, unde se află principalele situri ale industriei nucleare civile franceze, potrivit Greenpeace Franța.

Sectorul nuclear francez are o serie de contracte cu gigantul energetic Rosatom, controlat de statul rus, inclusiv unele pentru a importa uraniu îmbogățit destinat centralelor nucleare europene și pentru a exporta uraniu reprocesat în Rusia. Rosatom este unul dintre cei mai mari actori de pe piața mondială a energiei nucleare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...