Doliu în muzica internațională. A murit solistul trupei Faithless

Anca Manolica 24.12.2022, 22:47
Doliu în muzica internațională. A murit solistul trupei Faithless

Este doliu în lumea muzicii! Maxi Jazz, membru de bază și vocalistul principal al trupei Faithless, s-a stins din viață sâmbătă, 24 decembrie, la vârsta de 65 de ani. Vestea a fost confirmată oficial de membrii trupei. Care a fost cauza morții.

A murit solistul trupei Faithless

Maxi Jazz, artistul cel mai bine cunoscut ca solist al grupului englez de muzică electronică Faithless, s-a stins din viață. Un anunț oficial distribuit sâmbătă, 24 decembrie, în mediul online confirmat că muzicianul, pe numele real Maxwell Fraser, a murit „liniștit la domiciliul său din sudul Londrei” în noaptea de vineri spre sâmbătă. Avea 65 de ani.

Regretatul artist s-a născut în Brixton în 1957. Și-a început cariera ca DJ hip-hop, fondând The Soul Food Cafe System în 1984 și difuzând prin intermediul postului de radio pirat Reach FM. După ce l-a întâlnit pe Rollo Armstrong într-un studio, a format Faithless în 1995, alături de Sister Bliss și Jamie Catto, care a părăsit grupul în 1999.

„Ne pare rău să spunem că Maxi Jazz a murit liniștit în somn noaptea trecută. A fost un om care ne-a schimbat viața în atât de multe feluri.

El a dat un sens propriu și un mesaj muzicii noastre. A fost o ființă umană minunată, cu timp pentru toată lumea și cu o înțelepciune care era atât profundă, cât și accesibilă.”, este mesajul postat pe contul de Twitter al trupei.

Maxi Jazz s-a stins din viață la 65 de ani
Maxi Jazz s-a stins din viață la 65 de ani

Istoria trupei care l-a consacrat

Faithless s-a format în 1995 și a lansat primul album, „Reverence”, în anul următor. Împreună, trupa electronică a înregistrat mai multe hituri în Marea Britanie cu God is a DJ, We Come 1 și One Step Too Far, cu Dido. Au avut succes în Statele Unite cu Insomnia, care a ajuns pe locul 62 în topul Billboard Hot 100 single în 1997.î

Citește și: Afecțiunea ciudată de care suferea Kirstie Alley. Actrița a murit la 71 de ani

Faithless s-a despărțit în 2011, dar s-a reunit în 2015 pentru a sărbători cea de-a 20-a aniversare a grupului. Pe lângă activitatea sa cu Faithless, Jazz a cântat și cu trupa sa, Maxi Jazz & The E-Type Boys, și a colaborat cu Tiesto la single-ul „dance4life” din 2006 al DJ-ului olandez.

La aflarea tristei veștii, s-au revărsat multe omagii pe rețelele sociale, din partea întregii comunități muzicale, trupa reggae UB40 amintindu-și de Jazz ca fiind „un tip minunat… plecat prea devreme”. „Un schimbător de jocuri” care „a luminat tot și pe toți cei pe care i-a atins”, a scris cântărețul și compozitorul John Newman, în timp ce jurnalistul Stig Abell a numit „Insomnia” unul dintre „cele mai mari cântece dance din toate timpurile”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...