Doliu imens în lumea muzicii româneşti. S-a stins din viaţă una dintre cele mai apreciate artiste

Andra Daoud 24.01.2022, 11:43
Doliu imens în lumea muzicii româneşti. S-a stins din viaţă una dintre cele mai apreciate artiste

O interpretă de muzică populară, supranumită „sufletul tarafului Rapsozii Gorjului”, a încetat din viață la vârsta de 83 de ani. Lumea muzicii populare este în doliu, după ce a fost anunțată moartea artistei Rela Ciulei. Cântăreața era soră cu marele violonist Victor Țambu. Ea câștigase primul premiu din cariera muzicală la doar 12 ani și era foarte cunoscută în industrie.

Doliu imens în lumea muzicii românești

Rela Ciulei, cunoscută de public ca „sufletul tarafului Rapsozii Gorjului”, a murit la 83 de ani. Ea a cântat alături de ansamblu pe marile scene ale României, iar Taraful din Peștișani (locul în care s-a născut) îi purta numele. La 12 ani a obținut primul premiu la un festival al lăutarilor din Târgu Jiu. Ajunsă la maturitate, s-a căsătorit cu un violonist din Brădiceni, pe nume Nicolae Ciulei.

În anul 2005, Rela Ciulei și-a început activitatea la taraful Rapsozii Gorjului din cadrul Școlii Populare de Artă, taraf înființat de fratele său, violonistul Victor Țambu. Cânta la vioară, braciu, chitară și contrabas.

Muzica lăutărească este viaţa mea! Talentul vine de la tatăl meu, cel mai vestit muzicant din Teleşti. Tatăl meu mă urca sus pe masă să mă vadă lumea cum cânt. Pot să spun că am crescut în muzică şi asta m-a făcut ceea ce sunt. Tot tatăl meu a fost omul care mi-a pus chitara în mână, a simţit că am în sânge iubirea pentru muzica lăutărească.

Chitara este aceeaşi la care cânt şi acum. Mi-a adus-o tata când s-a întors din război. Este o chitară deosebită pentru că are doar patru coarde, iar cu ea se poate realiza un acord autentic din bătrâni“, declara regretata artistă într-un interviu acordat în urmă cu ceva timp.

Doliu imens în lumea muzicii româneşti. S-a stins din viaţă una dintre cele mai apreciate artiste
Rela Ciulei, artista supranumită „sufletul tarafului Rapsozii Gorjului”

A câștigat numeroase premii la festivaluri dedicate muzicii lăutărești

În 2009 a participat la Festivalul Național de Interpretare „Lăutarul”, care s-a desfășurat la Drăgășani, județul Vâlcea. Taraful a obținut marele premiu, iar artista a fost distinsă cu premiul I la categoria soliști vocali. În anii ce au urmat a participat la mai multe ediții ale festivalului „Tarafuri și fanfare”. Alexandru Doru Șerban, un cunoscut etnolog din județul Gorj, scria, la un moment dat, despre familia Relei Ciulei:

Mezinul familiei, vioristul Victor Țambu (n. 1946), a ajuns unul dintre marii lăutari ai Gorjului. Acesta cântat în ansamblurile artistice „Doina Gorjului”, „Altița” și „Balada Jiului”. A înregistrat două CD-uri, un disc Electrecord cu 12 piese și a efectuat peste 30 imprimări radio.

Are și patru compoziții proprii: Hora lui Victor Țambu, Sârba lui Ioniță, Sârba minerilor și Rustenul din Telești. El a înființat Ansamblul „Rapsozii Gorjului” împreună cu alți soliști instrumentiști de la Școala Populară de Artă. Cu timpul ansamblul s-a desființat, iar formația a devenit Taraful tradițional „Rapsozii Gorjului”, condus de soții Nicu și Rela Ciulei din Brădiceni“.

 

Urmăriți Impact.ro și pe