Doliu imens în lumea artistică din România. Vestea tristă a dimineţii

Beatrice Dumitru 08.12.2021, 12:56
Doliu imens în lumea artistică din România. Vestea tristă a dimineţii

Lumea artistică este in doliu, după ce un artist celebru a încetat din viață, după ce ultimii trei ani i-a petrecut într-un cămin de bătrâni. Acesta mărturisea cu câteva luni în urmă că pentru a ajunge un nume cunoscut, a fost nevoit să renunțe la familie.

Doliu în lumea artistică din România

Lumea artistică din România este în doliu după ce, pe 7 decembrie, un cunoscut artist a părăsit această lume, la vârsta de 90 de ani. Acesta și-a trăit ultimii ani din viață în căminul de bătrâni „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași, după ce timp de mai bine de 20 de ani a fost în slujba scenei.

Este vorba despre prim-balerinul Ioan Băitanciuc, care, în august, mărturisea că a muncit o viață întreagă pentru a avea succes pe plan profesional, iar cel mai greu moment al vieții sale a fost atunci când a trebuit să-și părăsească familia pentru a face carieră, deoarece era doar un adolescent.

Doliu imens în lumea artistică din România. Vestea tristă a dimineţii
Ioan Băitanciuc a fost prim-balerin al Operei din Iași.

Stimați spectatori,

Cu profund regret anunțăm că astăzi a încetat din viață membrul fondator Ion Băitanciuc, prim balerin al Operei din Iași între anii 1956 – 1977. Artistul, care a slujit scena lirică ieșeană vreme de peste două decenii, a parcurs întreg repertoriul de balet.

Transmitem sincere condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul transmis de Opera Naţională Româna din Iaşi.

„Cred că m-am născut cu această pasiune pentru dans”

Ioan Băitanciuc și-a început cariera la vârsta de 12 ani, pe maidanele din județul Botoșani, acolo unde s-a născut și a crescut, dar a debutat în carieră la Opera din Cluj. Era doar un adolescent când a plecat de-acasă pentru a se dedica dansului.

Cred că m-am născut cu această pasiune pentru dans. Când eram copil, mai aveam un prieten, pasionat de dans, și împreună făceam tot felul de coregrafii și sărituri. Eram toată ziua pe maidanul de lângă casă și dansam. Nu stăteam locului niciodată. Aveam aproximativ 12 ani când am auzit că va veni o comisie specială de la Iași, care căuta balerini. Eu pe atunci participam la tot felul de spectacole din cadrul unui club de activități, unde se făceau tot fel de dansuri. Nu știam ce înseamnă balerin. Eu știam de acrobații, că lângă maidanul de lângă mine veneau mereu circuri și eram atent la ce făceau ei și am început să fac și eu după ei tot felul de sărituri”, declara Ioan Băitanciuc în luna agust, pentru BZI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...