Doi britanici și un marocan, condamnați la moarte joi de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk. Au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina

Elena Avramescu 10.06.2022, 07:21
Doi britanici și un marocan, condamnați la moarte joi de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk. Au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina

Instanța i-a găsit pe cei trei bărbați, britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și marocanul Brahim Saadoun, vinovați de „activități mercenare și săvârșirea de acțiuni care vizează preluarea puterii și răsturnarea ordinii constituționale a RPD”, a declarat agenția de presă Interfax, citată de un oficial al instanței.

Condamnare la moarte pentru doi britanici și un marocan

Doi britanici și un marocan care au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina au fost condamnați la moarte, joi, de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD), unul dintre mandatarii Rusiei în estul Ucrainei, au informat agențiile de presă ruse.

Cei trei bărbați au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina împotriva Rusiei și a forțelor susținute de Rusia, după ce Rusia a invadat țara pe 24 februarie. Avocatul lor a spus că vor face recurs împotriva deciziei. Marea Britanie a criticat decizia curții drept o „hotărâre falsă”.

„Nu sunt de acord cu condamnarea lui Aiden Aslin și Shaun Pinner, făcută de împuterniciți ruși în estul Ucrainei. Sunt prizonieri de război. Aceasta este o judecată falsă, fără absolut nicio legitimitate”, a declarat secretarul de externe Liz Truss pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat că, în conformitate cu Convențiile de la Geneva, prizonierii de război au dreptul la imunitate de combatantă și nu ar trebui să fie urmăriți penal pentru participarea la ostilități.

Robert Jenrick, membru al parlamentului pentru districtul în care locuiește familia lui Aslin, a spus că procedurile sunt asemănătoare unui „proces spectacol din epoca sovietică”.

Condamnare la moarte pentru doi britanici si un marocan
Doi britanici si un marocan

În timpul procesului, cei trei bărbați au fost ținuți într-o cușcă cu gratii negre, păziți de soldați cu fețele acoperite și purtând bentițe cu simbolul „Z” pro-rus, înainte de a fi rugați să stea în picioare în timp ce le era citit verdictul, a arătat un videoclip din sala de judecată publicat de agenția de presă RIA Novosti. Procesul grăbit a avut loc în mare parte cu ușile închise.

Cu mai puțin de 24 de ore înainte de pronunțarea verdictului, Pinner și Saadoun au pledat vinovați pentru acțiuni care vizau preluarea violentă a puterii, arată un videoclip distribuit de către instanță de agenția de presă RIA Novosti. Aslin părea să fi pledat vinovat pentru o acuzație mai mică care implică arme și explozibili.

„Probele prezentate de procuratură în acest dosar au permis instanței să emită un verdict de vinovăție, ca să nu mai vorbim de faptul că toți inculpații, fără excepție, au pledat vinovați de toate acuzațiile.

La pronunțarea verdictului, instanța s-a ghidat nu numai după normele și regulile prescrise, ci și după cel mai important, de nezdruncinat principiu al justiției. Acesta a fost cel care a făcut posibilă luarea acestei decizii complexe și dificile de aplicare a unei măsuri excepționale. de pedeapsă sub forma pedepsei cu moartea”, a declarat judecătorul Alexander Nikulin reporterilor la instanță, după ce a pronunțat verdictul, potrivit Reuters.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...