Documentul fără de care nu trebuie să pleci din aeroport dacă ţi-a fost anulat un zbor. Detaliul de care nu ţine aproape nimeni cont

Ioana Bucur 06.07.2022, 16:10
Documentul fără de care nu trebuie să pleci din aeroport dacă ţi-a fost anulat un zbor. Detaliul de care nu ţine aproape nimeni cont

Începutul lunii iulie a adus haos pe aeroporturile din Europa. Zeci de curse aeriene au fost anulate, unele în ultimul moment, dând peste cap planurile pasagerilor. Dacă vrei să scapi de bătăile de cap, acesta este documentul fără de care nu trebuie să pleci din aeroport dacă ți-a fost anulat un zbor. Cu toate că este foarte util în astfel de situații, este un detaliu de care nu ţine aproape nimeni cont.

„Trebuie luate mereu precauții”

În contextul incidentelor tensionate din ultimele zile de pe aeroporturile din Europa, când zeci de curse au fost anulate, unele chiar în timp ce pasagerii erau la poarta de îmbarcare, este important să știm care ne sunt opțiunile în asemenea situații.

Despre riscurile călătoriilor cu avionul a vorbit Ramona Colea, CEO al unei companii ce este specializată în drepturile pasagerilor de avion.

„Trebuie luate mereu precauții. Eu, spre exemplu, am mereu bani și la întoarcere, în cazul în care e anulată cursa. Poate trebuie să mă cazez, poate trebuie să îmi iau un bilet nou, poate trebuie să mai stau două zile pe acolo. Banii aceștia, evident, îi voi cere de la compania aeriană dacă zborul e anulat. Dar nu aștept de la compania aeriană să îmi acorde ce trebuie, pentru că mă pot trezi pur şi simplu abandonat acolo. Sunt oameni care au dormit pe jos prin aeroport.

E adevărat că putem evita anumite companii aeriene care şi-au făcut o practică din a anula zborul în ultimul moment, iar atunci mai scump devine mai ieftin. În acest moment, alegerea companiei aeriene e motivată de preţuri, iar în mentalul colectiv a intrat faptul că low cost înseamnă mai ieftin, ceea ce nu este adevărat. La companii standard, uneori preţul e mai mic decât la low-cost. Sunt oameni care au avut bilete la companii standard luate cu până în 150 euro, iar la low cost, aceeaşi destinaţie ajungea la 550 euro”, a punctat Ramona Colea pentru DC NEWS.

Documentul fără de care nu trebuie să pleci din aeroport dacă ţi-a fost anulat un zbor. Detaliul de care nu ţine aproape nimeni cont
Foto: unsplash.com

Care este documentul pe care trebuie să îl ceri dacă ți s-a anulat zborul

Specialistul a dezvăluit și care este documentul fără de care nu trebuie să pleci din aeroport dacă ți-a fost anulat un zbor. Este vorba despre un formular de refuz de îmbarcare și trebuie solicitat de pasageri. Mai mult, Colea îi sfătuiește pe oameni să nu plece doar cu o promisiune că vor fi căutați de reprezentanți ai companiei aeriene.

„Când există refuz de îmbarcare, este fie pentru că s-au vândut mai multe bilete, fie pentru că nu s-au vândut suficiente bilete. Dar dacă pasagerul e acolo şi compania nu îl îmbarcă, să zicem pentru că s-au vândut 110 bilete, dar avionul s-a stricat şi va opera compania cu un avion mai mic, cei care nu încap tot trebuie duşi la destinaţie. Şi trebuie duşi cu orice companie aeriană.

La overbooking, foarte important este ca pasagerul să primească formular de refuz de îmbarcare. Compania aeriană nu va spune niciodată că e vorba de overbooking. Aşa se cheamă formularul pe care pasagerul trebuie să îl solicite. Nu pleacă de acolo nici cu promisiunea că va fi căutat de cei de la compania aeriană. Sub nicio formă nu trebuie să plece fără formular.

Ştiu că e dificil, pentru că de multe ori pasagerii nu ştiu la cine să se raporteze. Se ajunge la tot felul de situaţii în care pasagerul ne cere să luăm imaginile de pe camerele din aeroport ca să dovedim că a vorbit cu cineva. Dar asta nu se poate face!

De aia noi insistăm pe ideea că multe lucruri se pot face la faţa locului. Pasagerii trebuie să fie calmi, dar fermi. Formularul acela conţine şi numele angajaţilor care le completează. Rareori se întâmplă, totuşi, ca pasagerii să vină să depună plângeri fără aceste formulare”, a completat Ramona Colea, pentru sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: