Documentul emis de China privind războiul din Ucraina. Poziția Beijingului este acum clară

Ana Anitoiu 24.02.2023, 12:40
Documentul emis de China privind războiul din Ucraina. Poziția Beijingului este acum clară

China a emis un document privind războiul din Ucraina, vineri, 24 februarie, la un an de când președintele rus Vladimir Putin a dat startul invaziei, numind-o „operațiune militară specială”. Poziția Beijingului este acum clară.

China, document referitor la războiul din Ucraina

Guvernul Chinei le-a cerut Rusiei și Ucrainei să reia dialogul în vederea restabilirii păcii. Documentul publicat de Beijing, vineri, la un an de la începerea războiului, conține 12 puncte și este intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”.

„Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil în vederea unei soluţii paşnice.

Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa de sub control.”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing, pe site-ul căruia a fost publicat documentul.

China, despre folosirea armelor nucleare

De asemenea, în documentul dezvăluit vineri, Beijingul își clarifică poziția cu privire la folosirea armelor nucleare. China s-a declarat împotriva oricărei recurgeri la astfel de arme, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a făcut această amenințare.

„Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare.

Părţile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile”, arată documentul publicat de China.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski, despre planul de pace propus de China

Diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt şi directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al PCC, Wang Yi, s-a întâlnit, miercuri, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi cu preşedintele Vladimir Putin, la Moscova. Acesta a prezentat abordarea Chinei în vederea unei „soluţii politice” pentru conflict.

De cealaltă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, joi, că vrea să discute cu China despre acest plan de pace, al cărui conținut nu îi este cunoscut. Liderul de la Kiev a adăugat că faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale este un punct foarte pozitiv.

Războiul din Ucraina, problemă delicată pentru China

Pentru această țară, războiul din Ucraina este o problemă delicată, din cauza legăturilor diplomatice și economice puternice pe care le are cu Rusia, acestea fiind consolidate de un interes comun de contrabalansare a Statelor Unite ale Americii.

China, oficial neutră în acest conflict, a mai transmis că trebuie să fie respectată suveranitatea statelor, inclusiv cea a Ucrainei, și a îndemnat comunitatea internațională să țină cont de preocupările de securitate ale Rusiei.

De la începutul acestui război, China nici nu a susținut și nici nu a criticat în mod public declanșarea războiului din Ucraina. În plus, Beijingul și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Rusia în faţa sancţiunilor occidentale.

Recent, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Rusiei. Acuzațiile au fost negate cu fermitate de către oficialii chinezi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...