Documentul de pe masa UE care va schimba prețul gazelor. Liderii uniunii ar putea accepta un nou preț de referință

Andrei Dumitrescu 14.10.2022, 13:32
Documentul de pe masa UE care va schimba prețul gazelor. Liderii uniunii ar putea accepta un nou preț de referință

Liderii țărilor din Uniunea Europeană ar putea susține planurile de lansare a unui nou preț de referință pentru gazele naturale în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare, în încercarea de a reduce prețurile la energie pentru consumatori și industrii, potrivit unui proiect de document.

Liderii urmează să se întâlnească în perioada 20-21 octombrie, la câteva zile după ce Comisia Europeană intenționează să propună măsuri pentru a aborda criza energetică care determină inflația și afectează economiile din întregul bloc.

UE vrea un nou pun de referință

Un proiect al concluziilor reuniunii lor arată că liderii UE vor conveni să „dezvolte un nou punct de referință care să reflecte cu mai multă acuratețe condițiile de pe piața gazelor”.

Din punct de vedere istoric, prețul gazului la centrul de transfer al titlurilor (TTF) din Țările de Jos a fost folosit ca punct de referință pentru livrările de gaze naturale lichefiate în Europa. Bruxelles-ul spune că este nevoie de un nou indice, deoarece TTF se ghidează după aprovizionarea prin conducte și nu mai reprezintă o piață care include mai mult GNL.

Rusia a redus foarte mult livrările de gaze prin conducte către Europa de la invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie – ceea ce a determinat țările europene să cumpere mai multe încărcături de GNL.

Documentul a indicat că nu este clar dacă liderii vor fi de acord cu o „intervenție temporară pe piață” – formulare care s-ar putea referi la un plafon al prețului gazelor.

Cele 27 de state membre ale UE dezbat de câteva săptămâni un posibil plafon.

Miercuri, după o reuniune a miniștrilor energiei din diferite țări, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că nu este clar dacă există suficient sprijin pentru ca un plafon al prețului la gazul utilizat pentru producerea de energie să fie adăugat la viitoarele propuneri ale UE – o măsură pe care au solicitat-o țări precum Franța și România.

Alternativele Uniunii Europene

Se așteaptă ca liderii UE să aprobe alte măsuri, potrivit documentului, care va fi negociat și ar putea suferi modificări înainte de a fi aprobat la reuniunea de săptămâna viitoare.

Printre acestea se numără coordonarea de către țările UE a umplerii depozitelor de gaze înainte de iarna viitoare și accelerarea negocierilor cu furnizorii de gaze din afara Rusiei pentru a încerca să reducă prețurile.

În document se precizează că aceste negocieri ar putea fi realizate prin intermediul unor achiziții comune de gaze de către țări, pentru a-și valorifica „greutatea politică și de piață colectivă”.

Oamenii din comuna Licurici, județul Gorj, stau pe cea mai mare pungă de gaze din România

După o reuniune a miniștrilor UE din domeniul energiei, desfășurată la Praga, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Comisia Europeană va prezenta planuri pentru a dezvolta un preț de referință alternativ al gazelor naturale în UE și pentru a lansa rapid achiziții comune de gaze naturale între țările UE.

Cu toate acestea, Kadri Simson a declarat că nu este încă clar dacă există suficient sprijin în rândul țărilor pentru ca o plafonare a prețului la gazul utilizat pentru producția de energie să fie adăugată la pachetul de măsuri din 18 octombrie – o măsură pe care multe țări au dorit să o adopte.

„Vom vedea la sfârșitul săptămânii cum putem proceda cu plafonarea gazului pentru producția de energie, dacă este în acel stadiu în care putem spune că există o largă majoritate a statelor membre care sprijină această măsură”, a spus ea, adăugând că pachetul va stabili cum ar putea funcționa un „mecanism temporar” de limitare a prețurilor la gaze și care ar fi riscurile pe care le-ar implica.

Propunere comună pentru limitarea prețurilor la gaze

Grecia și alte patru țări din UE au adresat joi o solicitare comună Comisiei Europene pentru a explora două opțiuni de limitare a prețurilor la gaze și pentru a propune posibile soluții în încercarea de a domoli costurile crescânde ale energiei, a anunțat ministerul grec al Energiei.

Într-o scrisoare adresată joi brațului executiv al Uniunii Europene, miniștrii Energiei din Grecia, Italia, Belgia, Olanda și Polonia au propus modificarea trimiterilor la prețul gazelor din cadrul mecanismului olandez de transfer al titlurilor (TTF) din contractele relevante printr-o măsură juridică și/sau de reglementare a UE.

Bruxelles-ul susține că este nevoie de un nou indice, deoarece principalul punct de referință TTF se ghidează după aprovizionarea prin conducte și nu mai este reprezentativ pentru o piață care include mai multe gaze naturale lichefiate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...