Documentul care arată ce va face China în Taiwan, dacă preia controlul insulei. Decizia luată de Xi, după promisiunea internațională

Beatrice Dumitru 10.08.2022, 13:43
Documentul care arată ce va face China în Taiwan, dacă preia controlul insulei. Decizia luată de Xi, după promisiunea internațională

Taiwanul trăiește sub amenințarea invaziei chineze din 1949, când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit pe insulă după ce Partidul Comunist al lui Mao Zedong a câștigat un război civil. Acum, Beijingul își retrage promisiunea de a nu trimite trupe în Taiwan, dacă va prelua controlul insulei.

Ce spune documentul

China a precizat în două cărți albe despre Taiwan, în 1993 și 2000, că „nu va trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan”, după ce realizează ceea ce Beijingul numește „reunificare”. Această linie, menită să asigure insulei că se va bucura de autonomie după ce va deveni o regiune administrativă specială a Chinei, nu a apărut în cea mai recentă carte albă.

Astfel, China și-a retras promisiunea de a nu trimite trupe sau administratori în Taiwan dacă va prelua controlul asupra insulei, potrivit unui document oficial care arată decizia președintelui Xi Jinping de a acorda mai puțină autonomie insulei decât promisese anterior, notează Reuters.

Documentul care arată ce va face China în Taiwan, dacă preia controlul insulei. Decizia luată de Xi, după promisiunea internațională
China a efectuat exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului.

Cartea albă a Chinei

Cartea albă a Chinei privind poziția sa față de insula autoguvernată vine după aproape o săptămână de exerciții militare în jurul Taiwanului, pe care Beijingul o revendică ca teritoriu al său, în semn de protest față de vizita președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, săptămâna trecută.

Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, a propus ca Taiwanul să poată reveni la stăpânire sub un model „o țară, două sisteme”, similar cu formula în baza căreia fosta colonie britanică Hong Kong a revenit sub controlul Chinei în 1997. Aceasta ar oferi o oarecare autonomie Taiwanului guvernat democratic pentru a-și păstra parțial sistemele sociale și politice.

Toate partidele politice din Taiwan au respins propunerea „o țară, două sisteme” și nu se bucură de sprijin public, potrivit sondajelor de opinie. Guvernul Taiwanului spune că numai oamenii din insulă pot decide viitorul lor.

Din cea mai recentă carte albă lipsește și un paragraf din 2000 care spunea că „orice poate fi negociat”, atât timp cât Taiwanul acceptă că există o singură China și nu caută independența. Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan a criticat cartea albă, spunând că este „plină de minciuni de iluzii și nu ține cont de fapte” și că Republica Chineză – numele oficial al Taiwanului – este un stat suveran.

Doar cele 23 de milioane de oameni din Taiwan au dreptul de a decide asupra viitorului Taiwanului și nu vor accepta niciodată un rezultat stabilit de un regim autocratic”.

Cartea albă actualizată se numește „Chestiunea Taiwan și Reunificarea Chinei în Noua Eră”. „Noua eră” este un termen asociat în mod obișnuit cu domnia lui Xi, care este de așteptat să obțină un al treilea mandat la un congres al Partidului Comunist la sfârșitul acestui an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...