Doctorii ce susțin ”teorii neverificate științific” ar putea fi suspendați. Anunțul șefului colegilor medicilor

Badea Violeta 17.10.2021, 16:03
Doctorii ce susțin ”teorii neverificate științific” ar putea fi suspendați. Anunțul șefului colegilor medicilor

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, transmite un mesaj dur doctorilor care prezintă în spaţiul public teorii despre Covid-19 neverificate științific. Aceștia riscă să fie suspendați, fiindcă informațiile eronate pot periclita sănătatea publică.

Președintele Colegiului Medicilor avertizează cadrele medicale care transmit oamenilor teorii nevalidate științific

Prof. Dr. Daniel Coriu a transmis un comunicat prin care susține că va sancționa orice cadru medical care prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, fiindcă aceste informații nu fac altceva decât să inducă populația în eroare în privința stării de sănătate și periclitează sănătatea publică.

„Știu că mulți dintre dumneavoastră, atât colegi medici cât și cetățeni, ați considerat că astfel de decizii trebuiau luate pana acum și cu siguranță aveți dreptate.

Din păcate prerogativele mele și ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situații se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată până a se ajunge la o decizie. Astfel pentru a exista o astfel de cale legală, trebuie să existe o nouă prevedere în legea 95/2007.

Apreciez că în contextul pandemiei cu SAR-CoV-2, situatie exceptională în care se află întregul sistem medical, se impune existența unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spațiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate științific, false și care periclitează sănătatea publică.

Apreciez și susțin dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, dar pe de altă parte trebuie să existe dreptul de a avea acces la informație corectă.”, a precizat președintele Colegiului Medicilor.

Medicii care transmit oamenilor teorii nevalidate stiintific vor fi sanctionati
Medicii care transmit oamenilor teorii nevalidate stiintific vor fi sanctionati

„Mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică”

Prof. Dr. Daniel Coriu i-a criticat pe cei care au transmis informații false. Oficialul este de părere că din cauza acestor persoane România ocupă, astăzi, locul 2 în lume la numărul de decese la un milion de locuitori provocate de Covid-19.

„Am citit și am auzit în spațiul public teorii de genul “Pandemia nu există”, “Este o banală răceală”, “Prin vaccin ne cipează”, “Vaccinul ne omoară”. Care este rezultatul? Că astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2.

Mor și se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienți și avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică.

Noi ca și reprezentanți ai corpului medical trebuie să fim un exemplu în privința conduitei legată de sănătatea publică!”, a mai adăugat prof. dr. Daniel Coriu.