Doar 43 de persoane din lume au acest lucru în sânge. Ce se spune despre ele

Ana Anitoiu, Andrei Predoiu 08.01.2022, 14:45
Doar 43 de persoane din lume au acest lucru în sânge. Ce se spune despre ele

Doar 43 de persoane din lume au fost depistate o anumită trăsătură a sângelui, ce a fost descoperită pentru prima dată în anul 1961, la o femeie aborigenă din Australia. Acești oameni sunt supuși unui risc major din cauză că s-au născut în acest fel. Pot dezvolta anumite probleme de sănătate, chiar și dacă duc cel mai sănătos stil de viață posibil. Iată ce se spune despre ei.

Ce au în sânge doar 43 de persoane din lume

Cei mai mulți oameni din lume au una dintre grupe de sânge cunoscute de toată lumea, 0, A, B sau AB, iar la majoritatea Rh-ul este pozitiv. Însă, 43 de persoane din lume au fost declarate diferite. Se spune despre ele că s-au născut cu „sângele de aur”, cea mai rară grupă sanguină.

Conform sistemului ABO, există patru grupe sanguine majore: A, la persoanele care au antigenul A; B, la cei care au antigenul B; AB, la cei care le au pe ambele; și 0, la cei care nu au niciunul. Apoi, în funcție de prezența sau absența antigenului D al factorului Rh, o altă proteină, grupele pot fi pozitive sau negative.

Doar 43 de persoane din lume au acest lucru in sange
Doar 43 de persoane identificate cu un anumit tip de sange

Ce se spune despre cele 43 de persoane care au sânge diferit

De-a lungul timpului, au fost descoperite 43 de persoane cu Rh nul. Mai exact, s-au născut cu un tip de sânge fără antigeni Rh (proteine) pe globulele roșii (RBC). Donațiile de Rh nul, deși pot fi făcute la toate grupele de sânge, sunt foarte rare și greu de obținut.

În toată lumea, ar exista doar nouă donatori activi pe care persoanele cu Rh nul se pot baza, în cazul în care ar ajunge în situația de a avea nevoie de o transfuzie. De altfel, de aici vine denumirea de „sânge de aur”.

Se spune că aceste persoane au suferit mutații genetice. Însă, pentru ele, vestea că sunt „speciale” nu este neapărat una bună. Din cauza tipului lor de sânge, pot suferi de o anemie hemolitică ușoară, pe termen lung, și o degradare crescută a RBC-urilor, iar femeile pot avea probleme cu sarcinile.

Oamenii care riscă să se nască cu Rh nul sunt mai ales aceia care provin din: căsătorii între verișori, frați sau orice alte rude apropiate ori îndepărtate. Alte riscuri de apariție a „sângelui de aur” la copii sunt genele autosomale – gene anormale, care au trăsături de boală, transmise din familie în familie), precum și modificările sau ștergerea completă a anumitor gene: RHD și RHCE sau RHAG.

Urmăriți Impact.ro și pe