Dmitri Medvedev, amenințare cruntă pentru Europa, făcută în mod ironic: „Preţul gazelor va ajunge la 5.000 de euro până la sfârșitul lui 2022”

Elena Avramescu 29.08.2022, 07:01
Dmitri Medvedev, amenințare cruntă pentru Europa, făcută în mod ironic: „Preţul gazelor va ajunge la 5.000 de euro până la sfârșitul lui 2022”

Iarna se apropie cu pași repezi, iar criza gazelor naturale nu pare să aibă un final. Îngrijorarea a ajuns la cote maxime mai ales după amenințarea făcută de Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte al țării, într-un stil ironic. Acesta a declarat că până la sfârșitul anului 2022 preţul gazului va ajunge la suma de 5.000 de euro per mia de metri cubi de gaz.

Prețul gazelor naturale va crește fulgerător până la sfârșitul acestui an

„Din cauza faptului că preţul gazelor a crescut, ajungând la 3.500 de euro per mia de metri cubi, sunt nevoit să revizuiesc în sus costul așteptat, care va ajunge la 5.000 de euro până la sfârșitul lui 2022”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram, adresându-se şefilor de stat europeni, finalizând astfel postarea numită „Salutări călduroase”.

Această postare are rolul de a crește temerile cu privire la gazul rusesc, fiind clar că prețul acestuia nu numai că nu va scădea, ba chiar va crește accelerat în continuare. Astfel că liderii de partid cer urgent guvernului de la Roma să ia măsuri, însă executivul italian spune că deocamdată nu sunt prevăzute măsuri iminente în acest sens. În același timp, la Bruxelles, se vorbește non-stop în ideea plafonării preţurilor gazelor, pregătindu-se o reuniune extraordinară a miniștrilor energiei.

„Companiile vor putea să-şi ia apoi gaze din instalațiile de stocare, așa cum a fost planificat, pentru a le furniza industriei și gospodăriilor”, a spus ministrul german al energiei, Robert Habeck, pentru Der Spiegel, adăugând faptul că depozitele de gaze ale Germaniei se umplu mult mai repede decât preconiza, ținând cont de incertitudinea legată de aprovizionarea prin intermediul unei conducte cheie din Rusia.

Dmitri Medvedev ii ameninta pe ucraineni
Dmitri Medvedev ameninta cu pret ridicat pentru gazul rusesc

În acest sens, Germania vrea să finalizeze operaţinea de stocare a gazelor la timp pentru iarnă, iar coaliția de guvernare de la Berlin insistă ca până în luna octombrie facilitățile să fie pline în proporție de 85% și de 95% până în noiembrie. Până acum, zăcămintele strategice de gaze au fost umplute în proporție de 81,3%, cu fluxuri prin Nord Stream la aproximativ 20% din capacitate.

În același timp, Rusia arde cantități mari de metan la uzina sa din Portovaya, care se află în apropiere de granița cu Finlanda, lucru scos la iveală de o analiză a companiei norvegiene Rystad Energy, care chiar a difuzat câteva imagini luate prin satelit cu flăcările mari care se înalţă din centrala administrată de Gazprom ce indică radiațiile infraroșii provocate de arderea gazelor.

Se pare că ar fi vorba chiar de gazul destinat exportului în Germania. În plus, Portovaya s-ar afla localizat lângă o stație de compresoare la începutul conductei Nord Stream 1, care transportă gaze către Berlin. Astfel că zi de zi, o cantitate impresionantă de gaze ce valorează 10 milioane de dolari se transformă în fum.

Doi experți în energie, Paul Roderick Gregory de la Institutul Hoover (Stanford) și Ramanan Krishnamoorti de la Universitatea din Houston, sunt de părere că gazul nevândut trebuie să fie distrus, cauzând daune grave pentru economia rusă, cu scopul de a evita pagube mai mari care pot fi aduse zăcămintelor, sau rețelei de distribuție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...