Dispută între Ucraina și Rusia pentru aurul din Crimeea. Litigiul a ajuns pe masa judecătorilor de la Haga

Beatrice Dumitru 08.02.2022, 11:48
Dispută între Ucraina și Rusia pentru aurul din Crimeea. Litigiul a ajuns pe masa judecătorilor de la Haga

Rusia și Ucraian sunt aproape de un război, după ce Moscova a masat zeci de trupe la granița acestei țări. Însă, mai există o dispută între cele două țări. O bătălie juridică începută acum opt ani între Kiev și Moscova pentru o colecție istorică de artefacte din Crimeea a ajuns la cea mai înaltă instanță din Țările de Jos.

Rusia și Ucraina, luptă pentru o colecție istorică

Granița dintre Rusia și Ucraina se întinde peste câmpuri, prin păduri și apele Mării Negre și ale Mării Azov. De la sfârșitul lunii ianuarie, disputa dintre Ucraina și Rusia a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă de la Haga, din Țărilor de Jos. Cele două țări se judecă de opt ani pentru o colecție de artefacte descoperită în Crimeea.

Colecție de artefacte arheologice valoroase, un sfert din cele 432 de obiecte fiind din aur, a fost prezentată în 2013-2014 la o expoziție intitulată „Crimeea: Aurul și secretele Mării Negre”, mai întâi la Bonn, Germania, iar apoi la Muzeul Allard Pierson din Amsterdam, Olanda, relatează Deutsche Welle.

Expoziția a avut ca scop să arate modul în care culturile civilizațiilor antice din Peninsula Crimeea s-au îmbinat, grecii pe de o parte și popoarele nomade de stepă, pe de altă parte. Artefactele au inclus vase și sculpturi grecești antice, broșe și bijuterii din filigran, dar și arme scitice, măști și căști funerare, precum și cutii chinezești valoroase de lac din dinastia Han.

Comori istorice ținute ostatice de problemele politice

50.000 de vizitatori au admirat comoara expusă. În același timp, însă, lumea a asistat și la căderea guvernului pro-rus din Ucraina în februarie 2014 și la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Când expoziția s-a încheiat, Muzeul Allard Pierson s-a confruntat cu o dilemă: cinci muzee au împrumutat obiecte pentru prezentare. Muzeul Național de Istorie din Kiev a împrumutat 19 artefacte de aur din Sciția care au fost ușor de returnat.

Iar restul de 413 obiecte proveneau de la cele mai importante patru muzee din Crimeea, la Bakhchisaray (215), Kerci (39), Khersones (27) și Simferopol (132), instituții aflate acum într-o regiune anexată de Rusia și numită Republica Crimeea.

Litigiu juridic în ultimii opt ani

Un maraton de procese a avut loc în ultimii opt ani. Cele patru muzee din Crimeea au luat măsurile juridice pentru a obliga muzeul din Olanda să returneze artefactele, dar, de fapt, disputa nu este între muzee, ci între Ucraina și Rusia.

În prima instanță, comorile antice au fost acordate Ucrainei, însă a doua instanță a dat câștig de cauză muzeelor din Crimeea, dar partea adversă s-a îndoit de obiectivitatea judecătorului olandez Duco Oranje, care la acea vreme lucra ca avocat pentru o mare companie rusă, și a fost înlocuit.

În octombrie 2021, a fost pronunțat un verdict în favoarea Ucrainei, ceea ce l-a făcut pe președintele Volodimir Zelenski să scrie pe Twitter: „Întotdeauna luăm înapoi ceea ce este al nostru. Mai întâi vom obține aurul scitic și apoi Crimeea.”

Președintele Vladimir Putin, în schimb, a vorbit despre „furt clar” și l-a asigurat pe șeful Republicii Crimeea, Serghei Aksionov, de sprijinul său. La sfârșitul lunii ianuarie, partea rusă a depus un recurs și  pot trece luni sau chiar ani până când cea mai înaltă instanță din Țările de Jos va lua o decizie.

„Nu există o soluție bună pentru această poveste”, a spus un expert al Institutului Arheologic din Crimeea, Valentina Mordvintseva. Returnarea obiectelor în Rusia ar fi „percepută de poporul Ucrainei ca o trădare a intereselor lor naționale”, a argumentat ea. Într-o lume ideală, potrivit expertului, obiectele „aparțin locului în care au fost găsite”, adică, în Crimeea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...