Dispar mașinile pe benzină și motorină de pe străzi: decizia oficială, se întâmplă în toată Europa

Gabriel Peneș 28.03.2023, 11:29
Dispar mașinile pe benzină și motorină de pe străzi: decizia oficială, se întâmplă în toată Europa

Dispar mașinile pe benzină și motorină de pe străzi. Epoca motoarelor cu combustie internă se apropie de final, ele urmând a ceda locul celor electrice. Conform unui document ce va fi aprobat, astăzi, de membrii Uniunii Europene, începând din 2035 acestea vor fi eliminate de pe mașinile noi, cu excepția unei derogări cerute de Germania în privința viitorilor combustibililor sintetici.

Dispar mașinile pe benzină și motorină de pe străzi

Nu peste multă vreme, mașinile pe benzină și motorină vor fi istorie. Ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au aprobat luni eliminarea motoarelor cu combustie internă din mașinile noi începând din 2035, Germania ridicând blocajul în schimbul unei derogări pentru viitorii combustibili sintetici, informează economedia.ro.

Textul acordului va obliga mașinile noi să nu mai emită CO2, interzicând efectiv vehiculele pe benzină, diesel și hibride în favoarea vehiculelor complet electrice. Acesta va fi “pus pe ordinea de zi” a unei reuniuni a miniștrilor energiei de marți, în vederea adoptării oficiale, a anunțat președinția suedeză a Consiliului UE.

Acest regulament este unul dintre pilonii planului european privind clima, care vizează atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

În mod surprinzător, Germania blocase în această lună definitivarea acordului. Pentru a-și justifica răsturnarea de situație, neobișnuită în acest stadiu al procedurii, Germania ceruse Comisiei să prezinte o propunere care să deschidă calea vehiculelor care funcționează cu combustibili sintetici. Această tehnologie controversată, aflată încă în curs de dezvoltare, ar consta în producerea de combustibil din CO2 produs de activitățile industriale.

Dispar mașinile pe benzină și motorină de pe străzi: decizia oficială, se întâmplă în toată Europa
Mașinile electrice le vor înlocui din 2035 pe cele bazate pe consumul de benzină și motorină, scopul fiind reducerea drastică a emisiilor de carbon

Decizia oficială, se întâmplă în toată Europa

Ea este promovată de producătorii premium germani și italieni și ar permite continuarea utilizării motoarelor cu combustie internă după 2035.

Germania dorea asigurări că noile mașini cu motor cu combustie pot fi vândute dincolo de termenul limită dacă funcționează cu combustibili electronici – o solicitare susținută de Porsche și de alte părți ale puternicei industrii auto din Germania.

Sâmbăta trecută, Comisia Europeană și Germania au anunțat că au ajuns la un acord pentru deblocarea textului, care rămâne neschimbat, Bruxelles-ul acceptând să se angajeze mai ferm în privința combustibililor sintetici într-o propunere separată care va fi validată până în toamna anului 2024.

Vehiculele cu motoare cu combustie vor putea fi înmatriculate după 2035 dacă vor folosi exclusiv carburanți neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2, a declarat ministrul german al transporturilor, Volker Wissing. Cu toate acestea, mulți experți consideră că tehnologia combustibililor sintetici are puține șanse de a fi acceptată pe piață și că, în cel mai bun caz, ar afecta doar o minoritate de vehicule de lux. Ea este contestată de ONG-urile de mediu, care o consideră costisitoare, energointensivă și poluantă.

„Am găsit un acord cu Germania cu privire la viitoarea utilizare a combustibililor electronici în mașini”, a declarat pe Twitter, Frans Timmermans, șeful politicii climatice UE.

Acordul înseamnă că Germania poate aproba în mod oficial un acord încheiat în octombrie, care prevede ca mașinile noi să aibă emisii zero, un pilon cheie în planurile UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....