Pensiile din România vor trece printr-un amplu proces de restructurare. Luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat Coaliției de guvernare principalele direcții ale viitoarei legi a pensiilor în urma discuțiilor avute cu Comisia Europeană. El a subliniat că anumite pensii vor suferi modificări, chiar dacă cele aflate deja în plată nu vor scădea.
Despre pensiile românilor se vorbește de multă vreme în contextul anunțatei reforme a sistemului. După discuțiile avute săptămâna trecută, la Bruxelles, cu reprezentanții Comisiei Europene, Marius Budăi, ministrul Muncii, a prezentat, luni, principalele modificări ce vor fi incluse în viitoarea lege a pensiilor.
Astfel, Budăi a declarat luni că pensiile aflate în plată nu vor scădea, dar că anumite pensii vor suferi schimbări. El a mai menţionat că principiul de bază de la care s-a pornit în discuțiile cu Comisia Europeană este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate. Pensiile militare nu sunt pensii speciale, a mai arătat Budăi.
În acest sens, ministrul Muncii a spus că magistraţi şi funcţionarii parlamentari – beneficiari de pensii speciale – nu vor mai putea să îşi aleagă perioada la care să fie raportată baza de calcul pentru pensie
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Acest lucru se întâmplă treptat şi atunci când vom avea amendamentele gata vom vedea că va fi la lege o anexă (..) care va conţine tabele astfel încât în funcţie de anul şi luna ieşirii la pensie, vor avea perioade diferite”, a precizat Budăi, conform news.ro.
Despre cu pensiile aflate în plată, Marius Budăi a spus că nu vor scădea, cu câteva excepții. „Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”.
În același context, Marius Budăi s-a referit și la pensiile militarilor şi ale celor de la MAI, despre care a declarat că vor fi și ele supuse reformei.
„Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum iar atît premierul cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii la un moment dat au greşit. Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei (..)
Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a adăugat ministrul.
Marius Budăi a mai precizat, de asemenea, că vârsta de pensionare va crește progresiv în România până la 65 de ani, conform înțelegerii cu Comisia Europeană, femeile urmând să iasă la pensie la aceeași vârstă cu bărbații.