Disensiuni în UE în legătură cu un embargo petrolier împotriva Rusiei. Ce țări au avut obiecții 

Ana Anitoiu 04.05.2022, 18:52
Disensiuni în UE în legătură cu un embargo petrolier împotriva Rusiei. Ce țări au avut obiecții 

Comisia Europeană a propus un embargo petrolier împotriva Rusiei. Însă, nu a putut fi stabilit un acord în acest sens, miercuri, deoarece au existat disensiuni între reprezentanții țărilor membre UE. Câțiva dintre ei au avut obiecții și i-au cerut instituției blocului comunitar să admită excepții în cazul lor. O altă întâlnire a fost programată pentru joi.

Embargo petrolier împotriva Rusiei, propus de Comisia Europeană

Mai exact, Comisia Europeană a propus, miercuri, în cadrul noului pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, un embargo asupra petrolului din Rusia, care să intre în vigoare după şase luni. Instituția a propus un alt embargo asupra produselor petroliere, care să intre în vigoare la finalul acestui an, la data de 31 decembrie 2022.

Ministrul economiei din Germania, Robert Habeck, a spus că oficialii din ţara lui sunt de acord cu aceste propuneri ale Comisiei Europene. Însă, el a atras atenția că un embargo petrolier împotriva Rusiei ar putea avea consecințe precum dificultăţi de aprovizionare cu combustibili şi creşterea preţurilor acestora.

Disensiuni in UE in legatura cu un embargo petrolier impotriva Rusiei
Unele tari din Uniunea Europeana, obiectii referitoare la embargoul petrolier

Unele țări au avut obiecții

Comisia Europeană a propus excepții de la embargoul petrolier împotriva Rusiei pentru Ungaria şi Slovacia, astfel încât acestea să îl poată aplica cu un an mai târziu față de celelalte țări din Uniunea Europeană.

Însă, Slovacia a cerut o perioadă de exceptare de trei ani, iar Ungaria a respins propunerea Comisiei Europene referitoare la acest embargo, argumentând că în forma actuală, aceasta ar avea consecințe grave asupra securității sale energetice.

În plus, conform ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, Ungaria a precizat că ar putea să susțină măsurile propuse doar în cazul în care petrolul importat din Rusia prin conducte va fi exceptat de la sancţiuni.

Ce obiecții au avut alte țări

Totodată, vicepremierul Bulgariei, Assen Vassilev, a spus că deși din punct de vedere tehnologic, țara sa ar putea renunța la petrolul rusesc, un astfel de embargo ar avea drept consecință o creștere considerabilă a preţurilor combustibililor.

La rândul ei, Republica Cehă a tranmis că va cere, asemenea Slovaciei, o perioadă de doi – trei ani de exceptare de la acest embargo, astfel încât în acest timp să-şi poată mări capacitatea de transport a conductelor petroliere.

Poziția României în legătură cu embargoul petrolier

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că România susține propunerea Comisiei Europene referitoare la acest embargo. Oficialul a spus că țara noastră își permite să renunțe la importul de petrol din Rusia și a dat asigurări că nu va exista o scumpire a gazului, în acest context.

Virgil Popescu a amintit că Executivul a aprobat deja o ordonanţă de urgenţă pentru plafonarea preţului la gaz și a precizat că în prezent costul este unul fix, de 150 lei pe MW, astfel că embargoul petrolier, ca nouă sancțiune împotriva Rusiei, nu se va reflecta în facturile românilor. Ministrul a mai precizat că în acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...