Discuție importantă purtată de Zelenski cu Biden, Macron și Erdogan: „Ne pregătim pentru punerea în aplicare a formulei noastre de pace”

Elena Avramescu 12.12.2022, 07:46
Discuție importantă purtată de Zelenski cu Biden, Macron și Erdogan: „Ne pregătim pentru punerea în aplicare a formulei noastre de pace”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a purtat mai multe discuții telefonice importante atât cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden, cât și cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, dar şi cu cel al Turciei, Recep Erdogan. În cadrul acestor convorbiri liderul ucrainean i-a solicitat de urgență lui Biden să facă tot ce este posibil pentru a ajuta la protejarea populaţiei civile a Ucrainei şi a infrastructurii aflată în stare critică.

Zelenski, convorbire telefonică de urgență cu Biden, Macron și Erdogan

„Şeful statului şi-a exprimat recunoştinţa faţă de omologul american pentru un alt pachet de ajutor pentru apărare anunţat vinerea trecută, precum şi pentru sprijinirea consecventă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, pentru leadership în consolidarea eforturilor internaţionale de contracarare a agresiunii ruse”, găsim notat pe site-ul preşedinţiei ucrainene.

În cadru discuției, Volodimir Zelenski a ținut să scoată în evidență faptul că Ucraina își dorește pacea, tocmai de aceea consideră că este important să fie consolidate eforturilor internaţionale pentru atingerea acestui obiectiv. Astfel că în timpul summitului G-20, preşedintele Ucrainei a prezentat Formula pentru pace, care prevede 10 paşi de importanţă critică, a căror implementare va putea realiza oprirea acestui  război crunt.

Pe lângă toate acestea, Zelenski a vorbit și despre viziunea părţii ucrainene cu privire la continuarea lucrărilor în această direcţie importantă şi a prezentat iniţiativa unui Summit Global pentru Pace.

„Ajută nu numai la succesul pe câmpul de luptă, ci şi la menţinerea stabilităţii economiei naţiunii noastre. Şeful statului a informat despre consecinţele terorii rachetelor ruseşti, care au dus la distrugerea a aproximativ 50% din infrastructura energetică ucraineană. În acest sens, Volodimir Zelenski a lăudat ajutorul alocat de Statele Unite pentru reconstrucţia sistemului energetic al Ucrainei. El şi-a exprimat speranţa aprofundării cooperării în acest domeniu”, a notat president.gov.ua.

Reactia lui Volodimir Zelenski dupa incheierea referendumurilor de aderare la Rusia. Mesajul pentru Vladimir Putin
Volodimir Zelenski

În plus, Volodimir Zelenski a vorbit și despre importanţa unei apărări aeriene capabile, astfel că i-a solicitat preşedintelui Biden să facă tot ce este posibil pentru a ajuta la protejarea populaţiei civile a Ucrainei.

Cu puțin timp înainte de discuția cu Biden, președintele Ucrainei a purtat o conversație telefonică și cu Emmanuel Macron și Recep Tayyip Erdogan.

„Am vorbit astăzi cu preşedintele Macron. A fost o conversaţie destul de lungă – mai mult de o oră – şi una foarte semnificativă. Apărare, energie, economie, diplomaţie. Ne coordonăm paşii, ne pregătim pentru punerea în aplicare a formulei noastre de pace – domnul preşedinte Macron o susţine, iar acest lucru este foarte important pentru noi”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul video pe care transmis către ucraineni în fiecare seară.

Însă asta nu este tot, fiindcă Erdogan ar fi discutat la telefon chiar şi cu Vladimir Putin, iar comunicatul Ankarei pe această temă a adus în discuție posibilitatea ca pe rutele de transport pentru cereale ucrainene convenite pe Marea Neagră să fie transportate chiar şi alte bunuri esenţiale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...