Discursul în engleză al lui Costel Alexe, ministrul mediului, face furori pe internet. Ion Iliescu e „minicună”

Raluca Juncu 20.07.2020, 15:35
Discursul în engleză al lui Costel Alexe, ministrul mediului, face furori pe internet. Ion Iliescu e „minicună”

Un clip devenit viral în spațiul online îl înfățișează pe Ministrul Mediului, Costel Alexe, prezent la Madrid, în cadrul evenimentului COP, unde se dezbat problemele de mediu de la nivelul Europei și nu numai.

Costel Alexe, discurs într-o engleză făcută praf

Costel Alexe nu are o engleză perfectă, dar nici măcar spre un nivel mediu nu pare să se îndrepte. Asta a reieșit din discursul său de la COP 25, de la Madrid, care a avut loc în decembrie 2019. Deși a trecut mai bine de jumătate de an de la Summit-ul COP, organizat de ONU, clipul cu ministrul român al Mediului, care își rostește discursul într-o engleză mai mult decât stâlcită, a devenit viral pe rețelele sociale abia zilele trecute.

Din imagini se poate vedea cum Costel Alexe, vizibil emoționat, citește de pe foaie discursul său, într-o engleză a cărei pronunție aproape că nu poate fi înțeleasă. De pildă, cuvântul „action” (n.red. care înseamnă „acțiune”)  a fost pronunțat „axion”. Acest lucru ne duce cu gândul la longevivul fost șef de stat, Ion Iliescu, devenit celebru după pentru pronunția sa extrem de stâlcită, similară cu cea a unei persoane care în mod curent vorbește o limbă slavă.

Videoclipul este postat de Andrei Ciurcanu, jurnalist la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și a devenit deja viral pe rețelele sociale.

România, „repetentă” la protejarea mediului

România se confruntă cu mai multe probleme legate de mediu. La începutul acestei luni, Comisia Europeană (CE) a oferit un ultimatum țării noastre pentru a interveni în oprirea fenomenului de tăieri ilegale de păduri, dar și pentru a demara acțiuni care să contribuie la îmbunătățirea calității aerului și a protejării rețelelor Natura 2000. CE a declanșat proceduri de infringement pentru România.

Autoritățile române mai primiseră un avertisment și în luna februarie a acestui an din cauză că nu a reușit să pună capăt exploatărilor forestiere ilegale.

În această situație se mai află și Spania care, de asemenea, nu a luat măsuri pentru a-şi proteja şi a-şi gestiona pădurile aflate pe siturile Natura 2000 de pe teritoriul său.

Urmăriți Impact.ro și pe