Un director de agenție din România, reținut pentru o mită de 2 milioane de lei. Bărbatul este acuzat și de abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat. Cum ar fi mimat construcția unor nave.
Reprezentanții DNA au anunțat, miercuri seară, că directorul Agenției Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Daniel Manole, a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi luare de mită.
Alte trei persoane au mai fost reținute, în același caz, directori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi spălare a banilor. DNA a anunțat punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de un alt om de afaceri pentru săvârşirea unor infracţiuni similare.
„În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menţionată mai sus, împreună cu ceilalţi inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional care ar fi avut ca scop achiziţia, cu fraudarea legislaţie primare în materie, de către instituţia pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).
Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiţi la recepţia finală”, a transmis DNA.
Potrivit DNA, societatea ce a câștigat licitația „ar fi mimat” doar construcția celor patru nave. În realitate, ele ar fi fost cumpărate, la jumătate de preț, de la o societate comercială din Estonia.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Pentru contribuţia sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a mai transmis DNA.
Procurorii au mai anunțat că Daniel Manole și doi dintre oamenii de afaceri reținuți urmează să fie prezentați Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, în timp ce pentru restul se va propune luarea măsurii arestului la domiciliu. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.