Din ce în ce mai multe state europene obligă medicii să se vaccineze. Grecia şi Franţa au dat legea azi

Ioana Bucur 12.07.2021, 21:52
Din ce în ce mai multe state europene obligă medicii să se vaccineze. Grecia şi Franţa au dat legea azi

Răspândirea tulpinii Delta și pericolul unui val patru al pandemiei de SARS-CoV-2 obligă autoritățile să ia măsuri drastice, în încercarea de a evita un nou colaps al sistemelelor de sănătate. Din ce în ce mai multe state europene obligă medicii să se vaccineze. Grecia și Franța tocmai au dat legea.

Din ce în ce mai multe state europene obligă medicii să se vaccineze

Autoritățile anunță măsuri controversate în încercarea de a ține în frâu un nou val al pandemiei de SARS-CoV-2, cauzat de răspândirea rapidă a tulpinii Delta a virusului. Tot mai multe state europene obligă medicii să se vaccineze.

Cei care au „spart gheața” au fost grecii. Premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat, luni, că vaccinarea împotriva Covid-19 devine obligatorie pentru toți îngrijitorii care lucrează în căminele de bătrâni și pentru personalul sanitar din centrele publice şi private din țară.

Angajații din căminele pentru vârstnici care nu s-au vaccinat până în acest moment vor fi obligați să o facă de urgență. Cei care vor refuza, vor fi suspendați, începând din 16 august. Pasul următor îi vizează pe angajații din domeniul sănătății, de la 1 septembrie. Ulterior, vor fi vaccinaţi toţi membrii Forţelor Armate.

În contextul creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, Grecia a înăsprit restricțiile. Autoritățile au anunțat că doar persoanele complet vaccinate vor putea beneficia de redeschiderea industriei hoteliere și a ospitalității. Mitsotakis a anunţat de asemenea noi restricţii pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Astfel, doar clienţii vaccinaţi vor avea acces în interior în baruri, cinematografe, teatre şi alte spaţii închise.

Din ce în ce mai multe state europene obligă medicii să se vaccineze
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron

„Din 15 septembrie vor fi efectuate controale şi se vor lua măsuri”

La câteva ore după anunțul făcut de Guvernul de la Atena, Franța a anunțat că vaccinarea personalului medical devine obligatorie.

„Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care vor fi în contact cu persoane fragile. Din 15 septembrie vor fi efectuate controale şi se vor lua măsuri.

Avem un mare avantaj: vaccinul. Acesta ne protejează contra variantei delta. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât vom evita spitalizările. Începe o nouă cursă de viteză”, a anunțat, luni seară, președintele francez Emmanuel Macron.

Ritmul de vaccinare a scăzut dramatic în Franța. Astfel, de la un număr mediu de aproape 400.000 de inoculări pe zi, la sfârșitul lunii mai, s-a ajuns, în prezent, la 165.000.