Din ce este făcută pâinea din comerț, de fapt. Nu o vei mai cumpăra în veci

Stan Filon 05.04.2023, 20:04
Din ce este făcută pâinea din comerț, de fapt. Nu o vei mai cumpăra în veci

Organizația non-profit InfoCons trage un semnal de alarmă, după ce a aflat din ce este făcută pâinea din comert! Din câte se pare, rețeta simplă, cunoscută de toată lumea, nu mai este de actualitate, iar în compoziția alimentului consumat masiv în România au apărut multe substanțe nocive.

Din ce este făcută pâinea din comerț, de fapt

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România, fiind analizate nu mai puțin de 50 de astfel de produse. Concluziile l-au șocat chiar și pe președintele organizației InfoCons, Sorin Mierlea.

„Gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sendviș cu doar două felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu”, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons. Iată la ce rezultate a ajuns studiul:

Din ce este facuta painea din comert, de fapt
Din ce este facuta painea din comert, de fapt

Ce făină este folosită în panificație

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului: doar  26% din produsele studiate afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:

  • făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
  • amestec panificație într-o proporție cuprinsă între 7 și 69.4% din compoziție.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului: 

  • 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compoziție
  • 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
  • 4% din produse conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

Din punct de vedere al tipului de faina: 44% menționează tipul de făină utilizat. Dintre acestea: 

  • făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
  • făina de tip 1250 se regăsește în compoziția a 22, 72% din produse;
  • făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
  • făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
  • făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.

Din punct de vedere al pasteurizării:

  • 16% din produse au menționat ca sunt pasteurizate.

Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale: 

  • 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine: 

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4: 

  • 8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
  • 50% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:

  • 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
  • 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
  • 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).

E-uri, Nr. de produse în care acestea sunt prezente:

  • E300 Acid ascorbic, 15 (60%)
  • E200 Acid sorbic, 12 (48%)
  • E282 Propionat de calciu, 10 (40%)
  • E472e Esteri ai acizilor mono si diacetiltartrici cu mono si digliceridele acizilor grasi, 3 (12%)
  • E471 Mono si digliceride ale acizilor grasi, 3 (12%)
  • E412 Guma guar, 1 (4%)
  • E322 Lecitine din soia, 1 (4%)
  • E300 Acid citric, 1 (4%)
  • E450 Difosfat sodic, 1 (4%)
  • E304 Palmitat de L ascorbil, 1 (4%)

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine a reieșit că:

  • Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.
  • Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
  • Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
  • Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
  • 2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor
  • Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
  • Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
  • Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...