Organizația non-profit InfoCons trage un semnal de alarmă, după ce a aflat din ce este făcută pâinea din comert! Din câte se pare, rețeta simplă, cunoscută de toată lumea, nu mai este de actualitate, iar în compoziția alimentului consumat masiv în România au apărut multe substanțe nocive.
Din ce este făcută pâinea din comerț, de fapt
InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România, fiind analizate nu mai puțin de 50 de astfel de produse. Concluziile l-au șocat chiar și pe președintele organizației InfoCons, Sorin Mierlea.
„Gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sendviș cu doar două felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu”, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons. Iată la ce rezultate a ajuns studiul:
Ce făină este folosită în panificație
Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului: doar 26% din produsele studiate afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:
făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
amestec panificație într-o proporție cuprinsă între 7 și 69.4% din compoziție.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:
14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compoziție
4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
4% din produse conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%
Din punct de vedere al tipului de faina: 44% menționează tipul de făină utilizat. Dintre acestea:
făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
făina de tip 1250 se regăsește în compoziția a 22, 72% din produse;
făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.
Din punct de vedere al pasteurizării:
16% din produse au menționat ca sunt pasteurizate.
Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:
66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...