Din aprilie, facturile la gaze și energie electrică se vor majora de cinci ori

Mihnea Tălău 17.02.2022, 11:04
Din aprilie, facturile la gaze și energie electrică se vor majora de cinci ori

Specialiștii atenționează că în cazul în care va înceta orice control al Guvernului asupra preţurilor, facturile la gaze și energie electrică vor exploda începând din luna aprilie. Cei cărora le expiră contractele cu furnizorii au început, deja, să primească notificări de actualizarea a contractelor din aprilie, cu tarife mult mai mari față de cele din prezent. Adică și de cinci ori mai mult.

Ne așteptăm la tarife și de cinci ori mai mari

Spre exemplu, un client casnic care avea un contract încheiat pentru gaze naturale cu un tarif de la 110 lei / mega WATT a ajuns să primească o notificare că din aprilie tariful va crește până la la 660 de lei.

La rândul său, un alt consumator care avea un contract la energie electrică încheiat pentru un tarif de 305 lei/Mwh a primit o notificare că noul tarif aer trebui să fie de 1219 lei/Mwh, informează Antena3.

În tot acest răstimp, Guvernul se străduiește să găsească o soluție. Ședința dintre liderii coaliției s-a încheiat fără să ajungă însă la un consens.

Plafonarea prețurilor nu are nici un efect pentru mulți dintre români

În urma unei analize, Asociația Energia Inteligentă (AEI) a atras atenția asupra majorării tarifelor de la 1 aprilie, cauzată de măsura guvernului de plafonare a prețurilor.

„Plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creşterea preţului gazelor ofertate pe piaţă de la un nivel de minimum 220 lei/MWh la un nivel de minimum 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 şi de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadenţă în această perioadă sau în perioada imediat următoare se vor încheia la preţuri mai mari de 600 lei/MWh”, a explicat Asociația Energia Inteligentă.

facturile electricitate

În plus, pentru mulţi consumatori casnici, plafonarea nu are nici un efect în momentul de faţă – 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea preţului, în schimb va aduce un preţ mai ridicat al gazelor la consumatorul final în anul 2022.

„În următoarele luni la aproape toţi consumatorii casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la preţuri peste preţul gazelor din acest moment. Astfel, în aprilie 2022 nu doar că nu vom avea preţuri mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea chiar şi creşteri importante de preţ pe care le estimăm în medie să fie de circa 120% faţă de preţul mediu din anul trecut”, se precizează în analiza AEI.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...