Contestațiile au fost depuse la examenul de Bacalaureat, iar vineri, 9 iulie, au fost afișate rezultatele finale. Unii absolvenți de clasa a XII-a au izbucnit în plâns, alții au sărit în sus de fericire, deoarece diferențele sunt imense între note, după rezolvarea contestațiilor. Ministrul Educației a cerut rezultatele și de la Evaluarea Națională.
Chiar Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a recunoscut că sunt niște diferențe enorme între notele obținute inițial și notele de după contestații. Reprezentantul guvernului spune că de vină este ”subiectivismul uman”. Este de părere că acesta ar putea dispărea prin corectarea digitalizată.
”Poate fi eliminat prin corectarea digitalizată a lucrărilor pentru examenele naţionale, începând cu evaluarea la clasa a doua, a patra, a şasea şi clasa a opta, de anul viitor, începând cu o evaluare într-un proces pilot pentru bacalaureat tot de anul viitor. În acest fel se elimină subiectivismul uman şi putem avea rezultate mult mai concludente”, a afirmat ministrul.
Dar câte note au suportat modificări după contestații? Ei bine, numărul notelor este unul imens, iar diferențele pot ajunge chiar și la trei puncte, fapt care l-a șocat chiar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Întrebat dacă va fi cumva taxat acest ”subiectivism uman”, acesta a răspuns: ”Am cerut situaţia pentru Evaluarea Naţională. Avem 12 situaţii în care diferenţele sunt inadmisibil de mari între prima corectură şi a doua corectură. Vom cere acest lucru şi pentru examenul de Bacalaureat. Pot să vă spun că din cele 52.874 de note schimbate, aproape 6.000 au diferenţe mai mari de 1 punct. Avem situaţii şi cu peste trei puncte diferenţă”. Conform ministrului, baremul a fost corect, iar subiectele nu au fost mai uşoare.
Rezultatele finale la Bacalaureat 2021 au fost afișate și pot fi verificate AICI. Primele rezultate la BAC 2021 au fost anunțate luni, 5 iulie, zi în care absolvenții de clasa a XII-a nemulțumiți de rezultatele obținute au putut depune și contestațiile. Mai exact, 55.982 de absolvenți de liceu nemulțumiți de note au depus contestații, numărul fiind însă mai mic decât anul trecut, când au fost depuse 62.500 de contestații, dar și numărul de participanți la exameni a fost mai mic decât anul trecut.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]