Dieta care a câștigat titlul de cea mai bună din lume în ultimii 6 ani. Și vinul este inclus în ea

Anca Manolica 13.01.2023, 13:44
Dieta care a câștigat titlul de cea mai bună din lume în ultimii 6 ani. Și vinul este inclus în ea

US News & World Report a analizat și s-a pronunțat recent cu privire la cele mai bune diete pentru 2023. Dieta mediteraneană a rămas în fruntea listei ca fiind cea mai bună dietă în general în clasamentul anual al celor mai bune diete pentru al șaselea an consecutiv.

Dieta mediteraneană, cea mai bună din lume

Dieta mediteraneană a fost desemnată cea mai bună dietă generală de către U.S. News & World Report. De asemenea, a fost clasată pe locul 1 și în alte patru categorii: cele mai bune diete pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor (egalitate), cea mai bună dietă sănătoasă pentru inimă, cele mai bune diete pentru o alimentație sănătoasă și cele mai bune diete pe bază de plante.

Nu este un secret faptul că aceasta este plină de beneficii pentru sănătate! Bogată în fructe, legume, pește, carne de pasăre, cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe și grăsimi sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline), dieta mediteraneană este inspirată de obiceiurile alimentare ale oamenilor care trăiesc în apropierea Mării Mediterane.

Dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană

Specialiștii o recomandă cu încredere

La mijlocul secolului al XX-lea, s-a observat că oamenii care locuiau în Creta, Grecia și sudul Italiei aveau o rată scăzută a bolilor cronice și o speranță de viață peste medie, în ciuda accesului limitat la asistență medicală. S-a dovedit că dieta lor, în principal pe bază de plante, cu foarte puține lactate sau carne roșie, a contribuit în mod semnificativ la sănătatea și longevitatea lor.

„Este extrem de delicioasă și ușor de urmat și de început. Este foarte sustenabilă (…) Dieta mediteraneană nu este un moft. Oamenii care trăiesc în Italia, Spania și alte țări din regiunea mediteraneană mănâncă în acest fel de secole.

Este pur și simplu un mod de viață. Eu am crescut cu ea. Tensiunea mea arterială este fantastică.”, spune David Felix, MD, medic de medicină internă la Scripps Clinic Torrey Pines și un campion al dietei mediteraneene, notează scripps.org.

Bazată pe bucătăria în stil mediteranean, această dietă se concentrează pe consumul în principal de alimente pe bază de plante, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, fasole și semințe. Ea pune accentul pe consumul de pește și fructe de mare de cel puțin două ori pe săptămână, pe consumarea cu moderație de carne de pasăre, ouă, brânză și iaurt și pe limitarea dulciurilor și a cărnii roșii pentru ocazii speciale.

Citește și: Alimentele pe care să le mănânci dacă vrei să trăiești mai mult. Studiul din 2022 care revoluționează dieta

De asemenea, acordă prioritate grăsimilor sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline în detrimentul untului și utilizarea ierburilor și a condimentelor în locul sării pentru a aromatiza alimentele.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...