Dictatorul Lukașenko le cere belarușilor „să strângă din dinţi și să facă ce le spun eu”

Mihnea Tălău 21.10.2022, 11:32
Dictatorul Lukașenko le cere belarușilor „să strângă din dinţi și să facă ce le spun eu”

Dictatorul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, s-a adresat joi, belarușilor cerând sa-l asculte „dacă vor să trăiască în pace”, în contextul în care țara s-ar ar putea fi implicată în așa-numita „operațiune militară specială” a Rusiei în Ucraina.

„Să strângă din dinţi și să facă ce le spun eu”

„Dacă vor să fie totul liniștit, dacă vor să facă baie și să-și scalde copiii cu apă caldă, dacă vor să aibă căldură în case, să aibă gaz, combustibil, să aibă ceva de mâncare și ceva de îmbrăcat, atunci ei ar trebui să strângă din dinți și să facă ce le spun eu”, a declarat Lukașenko, informează Agerpres.

El a anunțat pe 10 octombrie că a ajuns la un acord cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a desfășura un grup regional comun de trupe pe teritoriul belarus. Aproape 9.000 de soldați ruși, vor fi staționați în țară, a anunțat pe 16 octombrie Lukașenko,.

„Știi, am însărcinat armata să țină oamenii informați despre tot ce se întâmplă”, a spus Lukașenko.

Ce mai fură armata rusă din Ucraina. Obiectele care se cară cu camioanele în Belarus

Liderul de la Minsk s-a plâns că oponenții săi îl acuză că a încercat să intimideze poporul belarus pentru a-și menține controlul.

„Dimpotriva! Nu vreau să te sperii. Vreau pur și simplu să informez oamenii despre tot ce se întâmplă, 100%. Și ca oamenii să ia o decizie. Dacă vor să intre în necazuri, lăsați-i să facă asta. Să pună mâna pe steag și să meargă înainte”, a comentat el.

Lukașenko a infirmat repetat participarea Belarusului la conflictul din Ucraina

Aflat la putere de mai bine de un sfert de secol, Lukașenko s-a confruntat în 2020 cu cele mai importante proteste din toate mandatele sale, după ultimele alegeri prezidențiale, calificate drept frauduloase de opoziție și comunitatea internațională.

De atunci, Lukașenko a insistat să denunțe ceea ce el numește amenințări externe din partea NATO și Ucrainei și a devenit cel mai important aliat al Rusiei, susținând chiar și Moscova în campania sa militară împotriva țării vecine.

Cu toate acestea, anterior, Lukașenko a infirmat repetat participarea Belarusului la conflictul din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...