Dezvăluiri uluitoare despre felul în care au murit soldații indieni în bătălia la granița cu China. Cu ce s-au înfruntat, de fapt

Luiza Moldovan 18.06.2020, 11:50

Două state-forțe nucleare, India și China, s-au încăierat cu pumni și pietre la granița dintre cele două țări, în mult-disputata zonă Kashmir. Prima confruntare fatală a avut loc în 1975, iar acesta este cel mai important incident din ultimii 45 de ani.

Soldați indieni și chinezi s-au luptat la graniță

India a confirmat pierderea a 20 de oameni în această confruntare – prima fatală, din 1975 încoace – cu soldații chinezi. Vorbim de un conflict vechi, în acest loc, Ladakh, din regiunea Kashmir și care are o istorie lungă, bazată pe o retorică naționalistă. Specialiștii spun că e de așteptat ca această confruntare să aibă un efect galvanizator asupra populațiilor de pe ambele părți ale frontierei.

Lunga istorie a conflictului a început în 1962, când cele două țări au avut o scurtă confruntare. După acest incident, a fost declarat conflictul “Liniei de Control”, dar nu există nicio delimitare concretă a acestui control, după cum au confirmat evenimentele din ultimele săptămâni. Până acum, cele două națiuni s-au înțeles asupra unui singur lucru: să nu-și înarmeze soldații care patrulează în zonă cu arme de foc.

Beijing i-a imputat Indiei acest conflict, fără să exprime un număr clar al victimelor, pe care, însă, presa indiană le estimează la 43, inclusiv câțiva morți. În trecut, astfel de estimări erau făcute de chinezi zeci de ani mai târziu – dacă erau, cumva, făcute – din partea unui regim care are un control strict asupra informațiilor. Este motivul pentru care singura sursă a victimelor chineze estimate e făcută de presa indiană. Niciun detaliu de acest fel nu e dat în presa chineză.

China e mai agresivă decât India, dar nici India nu se simte prea bine
China e mai agresivă decât India, dar nici India nu se simte prea bine

China e mai agresivă decât India, dar nici India nu se simte mai bine

Este clar că astfel de confruntări vor mai avea loc, dacă cele două țări nu vor cădea la un acord în privința acestei Linii de Control. Atât prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, cât și Xi Jinping, președintele chinez, și-au clădit imagini eroice, de războinici ai măreției naționale.

În comentariile sale de miercuri, Narendra Modi a avertizat asupra faptului că moartea celor 20 de soldați indieni nu va fi fost în zadar și că India va da “un răspuns adecvat” dacă va fi provocată. În replică, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a livrat propriul său avertisment, anume că țara sa “are o dorință fermă de a păstra suveranitatea teritorială”.

Soldații chinezi și indieni au aruncat cu pietre unii într-alții și s-au împins reciproc în prăpăstiile adânci. De-a lungul vremii, spun specialiștii, China a fost mult mai asertivă decât India în acest conflict, iar acest lucru se vede din construcția unei infrastructuri în jurul Liniei de Control, constând în drumuri și buncăre. În ultimii ani, India a încercat să țină pasul construind un drum, cea mai înaltă pistă de aterizare din lume, care face legătura cu alte drumuri. China a încercat să oprească această construcție, astfel că trupele sale pe Valea Galwan au devenit o prezență continuă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI